A lakosság nyolc százaléka cukorbeteg

Az Egyesült Államok lakosságának 8 százaléka, mintegy 24 millió amerikai szenved cukorbetegségben a legújabb kormányzati becslések szerint. Két évvel ezelőtt még hárommillióval kevesebben voltak diabéteszesek.

A cukorbetegek többségének az elhízással, a nem megfelelő étrenddel és a testmozgás hiányával összefüggő, kettes típusú diabétesze van.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (CDC) 2007-es adatokon alapuló becslése szerint 57 millió amerikai fokozottan veszélyeztetett és jó eséllyel cukorbeteggé válhat. A diabéteszesek negyede nem is tud a betegségéről.

A 60 év feletti korosztály közel 25 százaléka szenved cukorbetegségben. A jelek szerint az amerikai őslakosokat sújtja leginkább a betegség: több mint 16 százalékuknak van diabétesze. A becslések szerint az afro-amerikaiak 12 százaléka, a hispán lakosság 10 százaléka cukorbeteg, míg az ázsiai-amerikaiaknak csak 7,5 százaléka, a fehéreknek pedig 6,6 százaléka érintett.
A cukorbetegség vakságot, vesebetegséget, végtagvesztést és szívbetegséget is okozhat. A diabétesz a hetedik vezető halálok az Egyesült Államokban.
Forrás: MTI