Elhúnyt a lengyel színház nagy öregje

86 éves korában elhunyt a második világháború utáni lengyel színház egyik legmarkánsabb személyisége, Jozef Szajna - jelentette be kedden a varsói Szépművészeti Akadémia.

A rendező, díszlettervező, drámaíró, színházi esztéta, festő és grafikus Jozef Szajna Nagy-Britanniában, Hollandiában, Németországban, Izraelben, Egyiptomban, Törökországban és Spanyolországban is dolgozott. Tagja volt több nemzetközi művészeti társaságnak és mint a holokauszt egyik túlélője, a Nemzetközi Auschwitz Szövetségnek.

Jozef Szajna 1922 március 13-án született Rzeszówban.

"Egyike volt Lengyelország legeredetibb művész személyiségeinek. Nonkonformistaként mindig hű maradt önmagához és művészeti felfogásához, rendkívüli tehetségét külföldön jobban értékelték, mint saját hazájában" - mondta róla az AFP-nek Andrzej Kreutz-Majewski, régi barátja és munkatársa.
Festményei, metszetei és installációi közvetlenül utalnak háborús megpróbáltatásaira és a náci koncentrációs táborokban, Auschwitzban és Buchenwaldban eltöltött négy évre.

A háború után végezte el a krakkói Szépművészeti Akadémiát, előbb grafikai, majd díszlettervezői szakon. Az 50-es években az egyik alapítója volt a Nowa Huta-i híres Teatr Ludowynak. Itt teremtette meg a plasztikus színház gyakorlatát, amelyben nem a szóé, hanem a képé a főszerep, ebből az irányzatból sokat merített a lengyel színház két másik nagy alakja, Tadeusz Kantor és Jerzy Grotowski.
Forrás: MTI