Gigantikus orgonát szenteltek fel

Észak-kelet Magyarország legnagyobb orgonáját Ternyák Csaba egri érsek szentelte fel vasárnap a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszó római katolikus templomában; a 3.200 sípos hangszeren ezt megelőzősen Mátyus Gabriella orgonaművész adott koncertet.

Négy évvel ezelőtt, amikor az új szikszói római katolikus templomot felszentelték hiányzott egy olyan orgona, amely mind méreteiben, mind pedig látvány szempontjából megfelel a hatalmas térnek - mondta Mata István plébános az MTI-nek.

Tavaqly a szikszóiak megtudták, hogy a németországi Frankfurtban található Liebfrauenkirche egyházközség új orgonát szeretne építtetni, és a régit hajlandóak lennének a szikszóiaknak ajándékozni.

A hangszer 1960-ban készült, 3 manuálos, 40 regiszteres, megközelítőleg 3.200 sípból áll, a legkisebbek alig néhány centiméter hosszúak, a legnagyobbak pedig a hét méterhez közelítenek. Az orgona leszerelését tavaly áprilisban kezdték meg, a hazahozatal költségeihez, a hívek adományai mellett Szikszó önkormányzata és az egri főegyházmegye is hozzájárult, az összeszerelés költségeit szintén közösen viselte az önkormányzat, az egyházmegye és a hívek.

Az egyházközség képviselőinek tájékoztatása szerint a hangszer beépítésekor felújították és átalakították a teljes levegőrendszert, új elektronikus vezérlést építettek ki az összes szélládához, és szükséges volt az orgona szerkezeti átalakítása is, mivel a régi helyszín és az új karzat között méretekben és formában jelentős a különbség.

Észak-kelet Magyarország legnagyobb templomi orgonája vasárnap szólalt meg először, és várhatóan a hangszer még 50 év múlva is kiváló állapotban lesz.

Egy ilyen nagyságú újonnan felépített orgona értéke mintegy 80 millió forintba került volna.
Forrás: MTI