Szabad inni vezetés előtt

Az orosz autósok autóvezetés előtt is ihatnak egy keveset július 1-től: az eddigi teljes alkoholtilalom helyett akkor lép életbe az a rendelkezés, amely 0,3 ezrelék véralkoholszintet engedélyez. Ezt a közlekedésrendészet jelentette be pénteken.

Az autósok a szondák által kimutatott eredményt vitathatják, ebben az esetben orvosi vizsgálaton kell átesniük.

Sajtóértesülések szerint az orosz autósok már javában készülnek az új szabályozásra, és tesztelgetik, mennyit ihatnak, mielőtt volánhoz ülnek, sőt sokan már alkoholszondát is vásároltak a kísérletezéshez, mert biztosra akarnak menni.

A Kommerszant című lap tudni véli, hogy a 0,3 ezrelékes határt nem lépi túl az az autós, aki röviddel az indulás előtt lehajt egy üveg sört.

Oroszországban továbbra is súlyos társadalmi probléma és nagyon sok súlyos közúti balesetet okoz az alkoholfogyasztás, ráadásul az orosz autósok józanul is rendkívül fegyelmezetlenül és veszélyesen vezetnek.

Éppen a minap váltott ki a józanabban körében hatalmas felháborodást, hogy az állam csökkenteni szándékozik a vodkára kirótt jövedéki adót, s ezzel olcsóbbá akarja tenni az orosz iszákosok kedvenc italát, amely az utóbbi években amúgy is lényegesen csekélyebb mértékben drágult, mint az élelmiszerek.
Forrás: MTI