Híradózzunk!

A mai, egészségmániás világunkban szinte mindre van már megoldás, gyógyszer. A minket érő szellemi és fizikai hatások kivédésével komoly ágazatok foglalkoznak. Ám van egy dolog, ami ellen igen nehezen vesszük fel a harcot, persze csak akkor, ha tényleg kü



RTL KLUB

A két országos kereskedelmi csatornánál csak kötelezettségből foglalkoznak a hírgyártással. Mivel ez számukra nem hoz pénzt, viszont a médiatörvény kötelezi őket, így nem menekülhetnek a feladat elől. Az RTL Klub ügyesen használja ki a sok kicsi sokra megy elvet. Már letettek arról, hogy az esti időszakban hosszabb hírműsorokkal fárasszák a nézőiket. A célközönségüknek számító 35-40 évnél fiatalabbaknak leginkább a több, rövid és pergős blokkokat tálalnak fel. Viszont nehezen tolerálható, amikor filmnézés közben a reklámok között a nyakamba kapok egy adag hírek-et is. Ráadásul ezek legtöbbje a brutalitás valamelyik formájáról szólt ( meghalt, megsebesült, lelőtték, megtámadták, öngyilkos lett stb).

A csatorna a lehető legkisebb energiát fekteti az ügybe, viszont a kezdetek óta nagyjából azonos színvonalat tart. Ám ennek ellenére jobb csapatot sikerült összeverbuválniuk, mint a konkurenciának. Kezdjük a legszebbel, Erős Antóniával.

Ő, talán az egyetlen a magyar hírszakmában, aki a szépséget, az intelligenciát és a közszolgálatiságot egyesítve tudott hírnevet szerezni. Nem nagyon hallottam semmiféle bulvárszenzációt a magánéletéből, viszont rendszeresen megszólal a cukorbetegek érdekében, amely igen karitatív cselekedet. A hírek felolvasását nem kritizálja, viszont ahol lehet egy-egy apró mosollyal igyekszik a komoly hangulatot enyhíteni. Állandó munkapartnere és kiegészítője Szellő István, aki már könnyebben enged a szórakoztató újságírók kéréseinek. A szépséggel és a közszolgálatisággal nála sincs gond. Ami az egyebeket illeti, hírolvasó társának időnként segítenie kell, ha komolyabb kihívás elé állítják.

A televízió vezetői már a kezdet kezdetén a különböző vidéki orgánumok munkatársaiból toboroztak tudósítói hálózatot maguknak. Ez több okból volt jó húzás. Az ugye, egyértelmű, hogy jobban kiismerik magukat a környezetük történéseiben, viszont, ami a hírversenyben fontos, hogy így gyorsabban szerezhetnek tudomást az aktuális történésekről, mint a konkurensek. Ezt az előnyüket azóta is igyekeznek minél jobban kihasználni.

TV2

A TV2 formabontó, Tények címmel készülő híradója, a kezdeti alaposságtól, és részletes, már-már a közszolgálatinak megfelelő híradóból, mára átalakult egy látványos, kereskedelmi hírblokká. A jelenleg a Máthé Krisztina-Bárdos András házaspár által uralt műsorban a hangsúly a tájékoztatástól folyamatosan áthelyeződik a szórakoztatás irányába.

Némileg nyugodalmasabbak a hétvégi összeállítások, már ami a műsorok lendületét illeti. A hírszerkesztés itt is megfelel a kereskedelmi adóknál megszokott hullámzó technikával. A híradósok itt nem tartanak fel országos tudósítóhálózatot, inkább a saját nevelésű „gyorsreagálású” riportereiket küldik az arcvonalra. Ez azért hasznos, mert a felmerült témákat biztosan úgy forgatják le, és készítik el, ahogy a vezetőség azt előírja. Míg a külsősöknél előfordulhat, hogy az elkészült anyag, bár szakmailag helytálló, mégsem felel meg a tv követelményeinek. Viszont a kevés tapasztalattal bíró újságírók többször követhetnek el hibákat, mint tapasztaltabb kollégáik.

A Jó estét Magyarországban jobban elkülönül a hírblokk a többitől, amelyet jobbnak, információ dúsabbnak és élvezetesebbnek tartok, mint az esti Tényeket. Talán azért, mert azt nem Bárdosék szerkesztik, hanem a Pánczél Andrea vezette csapat. Ő szintén egy olyan személyisége a szakmának, akire érdemes lenne odafigyelni, de sajnos a Jó estét…. és az általa készített uniós magazin is olyan későn kerül adásba, hogy kevesen érezhetik át a kihagyott lehetőséget.

Duna TV

A Duna TV hírei speciális helyett foglalnak el e nagy csapatban. A műsorvezetők a nemzeti hangulattal merőben ellentétes sztárstátuszt messzire kerülve vezetik az adásokat estéről-estére. A hírcsapat stabil színvonalon, de nem túl látványos összeállításokat készítenek estéről-estére. Munkájuk inkább a „királyi tévé” híradójába kaphatna igazán jó helyett. Úgy vélem, hogyha a dunások híradója uralná a magyar közszolgálati híradót talán még jobban járhatnánk, mint a mostani felállásban. Szélesebb spektrumot felölelő összeállításaik józanabbul tárják fel az ország történéseit, mint „királyi” társáé.

Ezentúl még pozitívum, hogy a többieknél sokkal többet foglalkoznak a határon túli magyarok történéseivel. A kellemes, vízkék háttér előtt ülő hírolvasók korrekten, csak a híreket prezentálva dolgoznak.

Hír TV

Cím
37 ezer 500 dollár, vagyis csaknem 6 millió forint - ennyit költött Phuljharia Kunwarm, egy idős indiai nő arra az ünnepségre, amit azért szervezett, hogy halála után a mennyországba jusson. A kelet-indiai Bihar tartományban élő nő kétnapos vacsorájára a közeli városokból és falvakból érkeztek a vendégek, majdnem 100 ezren. A helyiek elmondása szerint a 80 éves özvegy azért volt ilyen bőkezű, mert nincs kire hagynia hatalmas vagyonát, és így akarja megnyerni az isteneket, hogy nyissák ki neki a mennyország kapuját.
Komoly konkurenciát jelent az eddigieknek a 2002 óta működő HírTv és annak rendszeres hírolvasói. A CNN mintájára kialakított, élő háttér előtt megjelenő hírolvasók fiatalságukkal, eleganciájukkal, stílusukkal radikális újítást hoztak a magyar híradók táborában. Híradójuk, a tv többi részétől eltérően lényegében korrektek, nagyjából kiegyensúlyozottak. Ráadásul a bemondóik a HírTv állandó nézői között igen nagy népszerűségnek örvendenek. Az mindenképpen igazolja a híradók egységességét, hogy a BBC-vel megkötött együttműködést az angol médiaóriás örömmel hosszabbította meg. Így mostmár több mint egy éve minden este végigkövethetjük az angolok közszolgálati csatornájának összeállítását is. Amennyiben sikerülne a kiegyensúlyozottságot még tovább erősíteni, úgy azt hiszem, hogy komoly pozíciót érhetnek el országos méretekben.

ATV

Rajtuk kívül híradózhatunk még az ATV-n is. Fontos pont a csapatban Kurucz Péter, aki hosszú RTL-s múlt után ült át egy másik székbe. Nem tudom melyik beszédtanárt illeti a dicséret, de a kezdeti iszonyatos hadarását, értehetetlen beszédét, sikerült Kurucz-nak mára lelassítani.



MTI

Minden hírek központja! Volt, valamikor a szocializmus virágzása idején. Akkor a sajtóorgánumok szinte teljes egészében az innen kapott információk alapján dolgoztak. Azóta jócskán lecsökkent az előfizetők száma, mivel a romló szolgáltatási színvonalukat a folyamatos áremelkedéssel igyekeztek ellensúlyozni. Ma már a régi nagyok is igyekeznek más, alternatív hírforrásokat keresni. Ez nemcsak presztízsben, hanem az anyagiakban is komoly érvágást jelent az állami vállalkozásnak. Vezetőik a mai napig nem tudtak a betokosodott rendszeren változtatni. Hatalmas, nehezen mozgó apparátussal dolgoznak, mely fenntartása rengeteg pénzbe kerül. Ám mivel a nagy mti-s polip karjai még mindig messzire elérnek, ezért a politikusok nem akarják azokat levagdosni, s legfőképp a polipot nem akarják szabadjára engedni.

Mit lehet összességében elmondani?

Leginkább azt, hogy vannak igazán jó szakemberek, akik tökéletesen ismerik, és értik a szakma legalapvetőbb tudnivalóit is. Amikor szerencséjük van, és olyan helyre kerülnek, ahol engedik őket dolgozni, akkor kiváló anyagokat is készítenek. Viszont ha nem, akkor a néző csak egy felületes, hézagos, és nem igazán jó összképet kaphat a környezete és a világ történéseiről.

Nyolc hónappal ezelőtt Jon Matthewsnak azt mondta az orvosa: karácsonyra már ne tervezzen semmit, a férfi azonban fogadást kötött arra, hogy még idén júniusban is életben lesz. A férfi a William Hill fogadóirodában száz fontot, valamivel több mint 30 ezer forintnak megfelelő összeget tett fel; győzelme esetére ötvenszeres pénzt ígértek neki. Meg is nyerte: 5 ezer font, azaz több mint másfélmillió forint ütötte a markát. Jon Matthewsnál mesotheliómát, rosszindulatú mellhártyadaganatot diagosztizáltak orvosai 2006 áprilisában. "25 hónap volt a legtöbb, amit valaki egy ilyen diagnózis után megélt. Én már 25 hónapnál és egy hétnél tartok" - mondta a súlyos beteg férfi. "Sosem voltam még ennyire boldog, hogy kifizethettem ötezer fontot egy nyertesünknek" - mondta Graham Sharpe, a William Hill szóvivője. Jon Matthews nyereménye felét a Macmillan nevű, rákos betegeket segítő szervezetnek ajánlotta fel.