Jó hír szívbajosoknak

Ha a szívinfarktus gyanúja miatt sürgősségi osztályra beszállított betegnek az új vizsgálati technika, a komputeres tomográfia szerint nem záródott el a koszorúere, néhány óra múlva otthonába távozhat. A biztató hírt a sürgősségi betegellátás nemzetközi k

A szívroham miatt kórházba kerülő betegeknek EKG-fölvételek és laboratóriumi vizsgálatok végett történő vérvételek után ma legtöbbször elvégzik a szívkatéteres beavatkozásokat is. Ez nagyszerű eredményekkel járt, az infarktus okozta halálozás az ilyen intézményekben jelentősen csökkent.
Most újabb lehetőségről számoltak be Anne Marie Chang vezetésével a Pennsylvania Egyetem munkatársai. Megvizsgálták, hogy a legkorszerűbb diagnosztikai eljárás, a komputeres tomográfia útján a koszorúerek láthatóvá tétele milyen mértékben teszi még gyorsabbá a diagnosztikát.
Az infarktus gyanúja miatt beszállított betegek egyik csoportját a jelenleg szokásos módon vizsgálták, átlag másfél napon át megfigyelték, a másik csoportnak pedig azonnal megcsinálták a fájdalmatlan, vértelen komputeres tomográfiás képalkotást.
Csaknem ötszáz betegnek 84 százalékában a komputeres tomográfia (a mai szakzsargonban CT) negatív eredménnyel zárult, nem mutatott koszorúér-elzáródást. Ezek a szerencsés emberek csak átlag nyolc órát töltöttek a gyógyintézetben. Egy hónap múlva valamennyi, CT-vizsgálat után hazaengedett beteg élt, nem volt ismét szívrohama, bizonyítva, hogy ez a vizsgálati mód megbízható és ha nem mutat szívinfarktust okozó érelzáródást, a beteget nem szükséges a kórházi őrzőszobában tartani.
A korábbi ápolási rend szerint ellátott betegek tovább maradtak a kórházban, akár négyszerte hosszabb ideig, mint azonnal a CT-laborba kerülő társaik. A diagnózis pontossága szempontjából is jónak bizonyult a CT-technika. A sürgős ellátást igénylő szívbetegeket az új és a már alkalmazott kezelési irányelvek egyaránt megtalálták.
Chang és munkatársai kiszámolták, mennyibe került a betegek ellátása azonnali CT-fölvétel esetén, vagy akkor, ha a szokásos úton döntötték el a tennivalókat, például megfigyelés és terheléses vizsgálatok segítségével. Ha késlekedés nélkül CT-vizsgálatot végeztek, a beteg ellátásának költsége 1240 amerikai dollár volt, ezzel szemben a szokásos döntési folyamat és a terheléses vizsgálat végén az összeg 4024 dollárt tett ki.
Forrás: MTI