Tordy Géza a Nemzet Színésze

A május 20-án elhunyt Raksányi Gellért helyett választottak új tagot a tizenegyek ma délután zárt ülésen, egyhangú döntéssel. A megtisztelő cím új birtokosa Tordy Géza Kossuth-díjas, Jászai-díjas Érdemes és Kiváló művész lett.

Mint ismeretes a Nemzet Színésze cím birtokosa lehet az alapító okirat szerint: „aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott; betöltötte a 62. életévét; 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot - évadonként legalább egy szerepben - a Nemzeti Színház színpadán töltött." A címre tizenkét színész jogosult egyidőben. Ha egy hely megüresedik a többi tizenegy tag zártkörű szavazáson új tagot választ be maga közé. A címmel havi félmillió forintos rendszeres jutalom is jár.

Először 2000 augusztusában volt Nemzet Színésze választás. Az akkori tizenkettőből- Agárdy Gábor, Berek Kati, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Lukács Margit, Máthé Erzsi, Psota Irén, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre és Törőcsik Mari- ma már többen nem élnek, így a társaknak többször kellett új tagot beválasztaniuk. A Nemzet Színészei legutóbb tavaly júniusban ültek össze titkos szavazásra, akkor az elhunyt Darvas Iván helyére Bodrogi Gyulát választották.