Spanyol konyhaháború

Nekiesett egy hagyományos, három Michelin-csillagot kiérdemelt spanyol konyhát vivő szakács nemzetközi hírű kollégájának, mondván amit ő csinál, az lehet, hogy látványos, de csak afféle "molekuláris gasztronómia", ráadásul a kollégája egészségre káros any

Santi Santamaria még májusban pécézte ki a Ferran Adria által vezetett konyhát, amelyet egy brit éttermi magazin a világ legjobbjaként tüntetett fel.

A megszólított séf, akinek csupa hab, csupa zselé avantgárd étkei messze földön híresek, szerdán riposztozott a spanyol televízióban: "kétségtelenül ezek voltak a spanyol konyha legszomorúbb hetei" - mondta, és leszögezte, hogy csak fél évszázada bevált, egészséges alapanyagokból dolgozik.

Adria Barcelonához közeli El Bulli elnevezésű éttermében áprilistól októberig minden asztal előre foglalt, s a következő öt hónapos szünetet arra használja fel a mesterszakács, hogy új fogásokat kísérletezzen ki.

A szakácsvitában Adria mellett tette le a garast számos spanyol kollégája, akik közleményben ítélték el az autodidakta Santamaria féltékenységi rohamát, és azzal vádolták meg, hogy felelőtlenül reszkírozza a spanyol konyha nehezen kivívott megbecsülését.
Forrás: MTI