Sarokba szorul az MSZP?

Kemény csaták folynak Csepelen. Az önkormányzaton belül nem tudtak megegyezni a felek három, a kerület lakosságát erősen foglalkoztató kérdésben, így a Fidesz népszavazást kezdeményez. A Hírextra megkereste az MSZP és a Fidesz vezető politikusait az ügybe

Népszavazást kezdeményezett a Fidesz csepeli szervezete három kérdésben. Az első kérdés a Csepel SC Alapítvány Béke téri és Duna-parti ingatlanjáról szól. A Fidesz szeretné elérni, hogy kizárólag sportcélú fejlesztést engedélyező kerületi szabályozási tervről rendelkezzen az önkormányzat. A második, hogy a Ráckevei-Soroksári-Duna-parton, a Gubacsi híd és a Királyerdő utca közötti területen kizárólag közcélú, intézményi és zöldterületi fejlesztést engedélyezzenek – azaz ilyen kerületi szabályozási tervről alkosson helyi rendeletet az önkormányzat úgy, hogy a zöldterületi arány legalább nyolcvan százalékos legyen.

Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete kezdeményezze a Fővárosi Önkormányzatnál – szülészet-nőgyógyászati, gyermekgyógyászati, sebészeti és belgyógyászati fekvőbeteg- ellátás biztosítására - a csepeli Weiss Manfréd Kórház fenntartói és vagyonkezelői jogának térítésmentes átadását 2009. január 1-jétől Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata részére?
A harmadik kérdéssel célja, hogy a csepeli önkormányzat kezdeményezze a fővárosi önkormányzatnál a Weiss Manfréd Kórház fenntartói és vagyonkezelői jogának térítésmentes átadását 2009. január 1-től a csepeli önkormányzat részére, a szülészet-nőgyógyászati, gyermekgyógyászati, sebészeti és belgyógyászati fekvőbeteg-ellátás biztosítására.

Felkerestük Tóth Mihályt, Csepel MSZP-s polgármesterét, aki az ügyben egyelőre nem kívánt nyilatkozni. A Hírextrát így a szocialista frakció vezetője Borka-Szász Tamás tájékoztatta. A politikus elismerte, hogy mindhárom kérdés a Csepeliek szívéhez régóta közelálló intézményekről, területekről szól. Ám azt is aláhúzta, a kérdéseknek olyan pénzügyi következményei lehetnek, melynek előteremtésére az önkormányzat jelenleg nem képes. Ezzel szemben Németh Szilárd, a népszavazás kezdeményezője, a Fidesz csepeli frakciójának vezetője úgy véli, például a kórház esetében nem csak kiadásokról lenne szó. Mint mondta, a 150 ezer embert ellátó kerületben (80 ezer a XXI. kerületben, 70 ezer a Csepelhez tartozó kistérségben) egy megfelelő menedzsmenttel bevételt is hozna a kórház önkormányzatba való visszavétele.

„Nincs más út!”

Németh Szilárd, a Hírextra kérdésére elmondta, azért kellett a népszavazás eszközéhez folyamodni, mert a képviselőtestületen belül képtelenség volt megállapodni. Népszavazást pedig vagy a képviselők negyede kezdeményez a polgármesternél, vagy a kerület lakosságának tíz százaléka kell támogassa az ügyet.

Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete a Csepel SC Alapítvány Béke téri és Duna-parti ingatlanain kizárólag sportcélú fejlesztést engedélyező kerületi szabályozási tervről alkosson helyi rendeletet?
"A kérdésekkel kapcsolatban volt olyan ügy, amit még nem voltak hajlandók napirendre sem venni" – panaszkodik a fideszes politikus. „Amikor kiderült számomra, hogy el akarják lopni a Csepel SC sporttelepét négy rendkívüli ülést kezdeményeztem. Mindegyiket bojkottálták.” – emlékszik vissza a politikus. Hangsúlyozta, nem célja a Fidesznek, hogy zargassa az embereket egy népszavazással, de egész egyszerűen nincs más út.

Borka-Szász Tamás véleménye szerint a sporttelepről szóló kérdés célja - azaz hogy kizárólag sportcélú fejlesztést lehessen a későbbiekben indítani - nem biztos, hogy érdeke Csepelnek. A terület borzasztóan elhanyagolt, fejlesztésére pedig az önkormányzat jelenleg nem képes. A politikus úgy látja, ezt csak magántőkével, esetleg szponzorral lehetne megoldani. Az utóbbira elég kicsi a valószínűség. A magántőke pedig nem fog beszállni akkor, ha nem lát profitra lehetőséget. Németh Szilárd lapunknak határozottan cáfolta, hogy a magántőkét szeretnék kiszorítani a sporttelepről. Céljuk, hogy a közel száz éves Csepel SC-ben, mely a világ tíz legeredményesebb klubjainak egyike(!) ne szűnjön meg a sport. „Az nem sport, hogy kalandparkot, meg paintball-pályát terveznek oda, esetleg lakóparkot és bevásárlóközpontot építenek” – fakadt ki a politikus.

„Ha nem értenek hozzá, húzzanak el!”

A fideszes politikus szerint az önkormányzat nem engedheti meg, hogy a sportpályát ellopják és magántulajdonba kerüljön. Elmondta, a Csepel SC Alapítvány felvett a pályára 8 millió euró jelzáloghitelt a CIB banktól. A politikus úgy látja, ezzel a banknak lesz átjátszva a terület. „Úgy fog működni, hogy az Alapítvány majd nem fogja tudni visszafizetni a kölcsönt, a bank meg megkapja a területet.” Németh Szilárd szerint, ha az Alapítvány vezetősége nem tudja megfelelően végezni a munkáját, akkor „húzzon el” és engedjenek oda olyanokat, akik tudják üzemeltetni a Csepel SC-t. Ennek az alapítványnak - mely a sportért jött létre - egyetlen sportoló, vagy edző tagja sincs, csak az „elvtársak és az üzlettársak” ülnek bent – mondta.

Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete a Ráckevei-Soroksári-Duna-parton, a Gubacsi híd és a Királyerdő utca közötti területen kizárólag közcélú, intézményi és zöldterületi fejlesztést engedélyező kerületi szabályozási tervről alkosson helyi rendeletet, úgy, hogy a zöld területi arány legalább 80%-os legyen?
Kis-Duna-parti önkormányzati ingatlanokkal kapcsolatban a lakosság és a civil szervezetek hevesen tiltakoztak. A csepeli képviselőtestület mégis úgy döntött, hogy az ott található hat ingatlant értékesíti. A helyi lakosság és a civilszervezetek szeretnék elérni, hogy a terület maradjon zöldövezet, és ne kerüljön beépítésre. Borka-Szász Tamás ezzel kapcsolatban elmondta, el fogadják majd a népszavazás eredményét.

Az MSZP csepeli szervezetének vezető politikusa hangsúlyozta, az MSZP frakció nem fog rákényszeríteni semmit a szavazókra. Azaz nem szeretnének sem az igen sem a nem mellett kampányolni. Ezzel szemben megpróbálnak majd minden információt megadni ahhoz, hogy a kerület lakosai felelős döntést hozhassanak mindhárom kérdésben. Úgy véli, a kérdésekre csak úgy születhet átgondolt válasz, ha a válaszadók tisztában vannak döntésük következményeivel.

Ha a népszavazás sikeres és az igenek győznek, az MSZP többségű csepeli önkormányzat sarokba szorulhat, és ez év végére akár meg is születhetnek az általuk egyelőre nem igazán támogatható önkormányzati döntések.