Rómában Liszt nyomában

2008. június 4-én és 5-én Rómában két sikeres, előadásokkal bevezetett historikus hangverseny hangzott el Liszt budapesti és római baráti körének, tanítványainak műveiből.

A budapesti Zeneakadémia Liszt Ferenc Emlékmúzeuma ez év januárjában meghívta a római professzorokat és a hallgatókat a szombat délelőtti matinésorozatba, s egyúttal azt javasolták, hogy terjesszék ki ezt a historikus koncertsorozatot azokra az országokra, ahol a mester élt és tanított. Az olasz professzorok első lépésként meghívták a magyar zeneakadémistákat két koncertre a Sapienza Egyetemre illetve a Római Magyar Akadémiára.

A koncertek előtt Antonio Rostagno professzor és Domokos Zsuzsanna tartott zenetörténeti előadást. A műsor magyar részében közreműködött Lajkó István, a Zeneakadémia DLA hallgatója (zongora), Deák Anna (hegedű), valamint a Zeneakadémia harmadéves hallgatói, Nagy Anna Ágnes (cselló) és Szelcsányi Ágnes (zongora). Az olasz egyetemisták pedig Liszt római tanítványainak és olasz zeneszerző társainak műveiből adtak műsort: felcsendültek Giovanni Sambati, Ettore Pinelli, Giuseppe Martucci, Ciro Pinsuti, Luigi Manchinelli művei.