Jövő kedden egyeztett Gyurcsány az SZDSZ-szel

Jövő héten kedden találkozik az SZDSZ vezetőivel Gyurcsány Ferenc. Ezt maga a kormányfő jelentette be az MSZP-frakció ülésének szünetében, kedden Budapesten.

A találkozón abban kell egyetértésre jutni, melyek azok a konkrét intézkedések, amelyekkel a gazdaság dinamizálása kormányzati vagy egyéb eszközökkel ösztönözhető, de határozni kell adó- és járulék kérdésekben is - közölte a kormányfő újságírókkal.

Gyurcsány Ferenc az egyeztetés kérdései közzé sorolta azt is, hogyan lehet az állami költségvetés kiadási oldalán olyan takarékos politikát folytatni, ami lehetőséget teremt a munkát terhelő adók és járulékok csökkentésére, illetve hogyan lehet munkára ösztönző szociális rendszert kialakítani.
Arra a kérdésre, hogy a tárgyalások vezethetnek-e új koalícióhoz, Gyurcsány Ferenc azt mondta: a tárgyalásoknak elsősorban olyan politikához kell vezetniük, amelynek az az eredménye, hogy Magyarországon jobban megéri dolgozni.

Hozzátette: "én amennyire látom, ma nem a koalícióról beszélgetünk. Fodor Gábor és köztem hétvégén egy hosszú beszélgetés zajlott (...), be kell valljam nem erről esett szó".

Mint mondta, arról beszélgettek, hogyan gondolkodik az SZDSZ az adó- és járulékrendszerről, mi a véleménye arról a vitáról, ami az MSZP és a Fidesz között kialakult a nyugdíjak kapcsán.

Gyurcsány Ferenc szerint abban nincs vita a két párt között, hogy ma aki az országot akarja szolgálni, az nem hatalmi spekulációkba fog, hanem világosan beszél az adókról, a szociális rendszerről.

Úgy vélte, kerülni kell mindenfajta radikalizmust, mert "a radikális szövegelésből előbb utóbb radikális cselekvés lesz. Magyarországnak meg nem radikális cselekvésre, hanem nyugodt, elkötelezett cselekvésre van szüksége."

A kormányfő közölte azt is, hogy jövő hét pénteken Dobogókőn ismét konzultál az MSZP-frakció vezetőivel, az MSZP elnökségével és a kormány tagjaival.

Megjegyezte, nem egyszeri konzultáció lesz az SZDSZ-szel a Parlamentben, hanem folyamatos párbeszédet terveznek a következő hónapokban.

Beszélt arról is, hogy át kell gondolni a szociális segélyezés rendszerét. A munka nem lehet büntetés, hanem a tisztességes, normális élet velejárójának kell lennie - mondta.

Hozzátette: az MSZP-frakció álláspontja a kormányéhoz hasonló, vagyis a szociális ellátásokra fordított összegeket nem kell csökkenteni, de ügyelni kell arra, hogy ezek az ellátások azokat érjék el, akik nem tudnak dolgozni. Elmondta, a segélyeket olyan formában kell nyújtani, hogy a munkakeresésre ösztönözzenek.

A miniszterelnök szerint a frakció támogatja azt, hogy átfogó, a növekedést pártoló programot kell alkotni, amelyben az adó és a járulék kérdések épp úgy szerepelnek, mint a szociális rendszer megújítása.

Gyurcsány Ferenc kitért arra, hogy ma a szociális ellátórendszeren belül a nyugdíjakra és a családtámogatásra költik a legtöbbet.

Mint mondta, nem értenek egyet a nyugdíjszabályok megváltoztatásával és azzal, hogy ezeket a forrásokat csökkentsék. Lehet nagyobb gazdasági növekedés, nagyobb adócsökkentés, ha visszaveszik ezeket a pénzeket, de ezt a szocialista párt nem támogatja - fűzte hozzá.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, a legnagyobb ellenzéki párt elnökének kiszivárgott mondatai szociális sokkterápiát javasolnak, és ehhez az MSZP nem tud hozzájárulni.