Betegség tizedeli a világ méhállományát

Az eddiginél hatékonyabb védelemre szorulnak az ausztráliai méhcsaládok, amelyek kulcsszerepet töltenek be a világ élelmiszertermelésében. Egy canberrai jelentés felhívja a figyelmet, hogy a négy földrészen meghonosodott méh állományát megtizedelő varroa

Ausztrália hagyományos exportőre méhkirálynőknek és méhcsaládoknak: az Egyesült Államok, Kanada, Japán és a Közel-Kelet országai innen szereznek be atkamentes állományokat. Így például Ausztráliából behozott méhek termékenyítik meg évről évre a kaliforniai mandulaültetvények több millió fáját.

A szarvasmarha és a sertés mögött a házi méh az emberiség harmadik legfontosabb háziállata, nem annyira mézkészítő tevékenysége, mint a haszonnövények beporzásában játszott nélkülözhetetlen szerepe miatt. A canberrai parlament illetékes bizottságának jelentése szerint a méhek évi 6 milliárd ausztrál dollárral növelik a mezőgazdasági és kertészeti árutermelés értékét. Kiemelkedő szerepet játszanak 35 alapvető haszonnövény és gyümölcs, valamint takarmánynövények (például fehér- és bíborhere) megtermékenyítésében.

A parlamenti jelentés felszólítja a canberrai kormányt, hogy szigorítsa a határellenőrzést és a karanténokra vonatkozó intézkedéseket. A javasolt lépések között szerepel csalikaptárok telepítése az ország kikötőinek környékén; ezek odavonzanák a hajókon érkező külföldi (és esetleg varroa atkával fertőzött) méheket, megakadályozva őket abban, hogy ausztrál méhcsaládokkal keveredve megfertőzzék azokat.

Forrás: MTI