Evészavar már az iskolásoknál is

Az iskolás gyermekek 18 százaléka saját bevallása szerint evészavarral küzd – derült ki egy finn felmérésből. Az evészavar megléte ráadásul más pszichés problémákkal is összefügg. Az iskolás gyermekek 18 százaléka saját bevallása szerint evészavarra

Az evészavar megléte ráadásul más pszichés problémákkal is összefügg. 

A finnországi Turku Egyetem pszichológusai egymást követő két évben végeztek felmérést 15 és 17 éves tanulók körében. A fiatalok 13%-a jelezte az első vagy a második alkalommal, hogy evészavarral küzd, míg 5% mindkét esetben.

A felmérés szerint az állandó evészavarral küszködő gyermekek sokkal több pszichés problémáról számoltak be, és sokkal inkább szenvedtek tartós étkezési zavartól azok, akiknél korábban szorongásos panaszok jelentkeztek. „Észrevettük, hogy a szorongó gyermekek esetében fiatal felnőttkorban 20-szor nagyobb az étkezési zavarok előfordulása” – mondta el Lea Hautala, a kutatás egyik résztvevője.

Az étkezési zavar kétszer gyakoribbnak bizonyult a lányok körében, és esetükben ötször gyakoribb volt a probléma folyamatos fennállása. Az is kiderült, hogy a tartós evészavarral küzdők 63%-a normál testsúlyú, és csak 37%-uk volt túlsúlyos.

A tartós evészavarral küzdő tanulók 70%-a számolt be egészségügyi panaszok (hasi fájdalmak, szédülés, fáradtság, fejfájás, alvászavar) meglétéről, szemben az evészavar nélküli tanulók 40%-ával.

Hautala szerint eredményeik megerősíti korábbi tanulmányok azon tanulságait, hogy ebben az életkorban gyakori a kiújuló evési zavar, és az esetek 50-60%-ában ez egy vagy két évig is eltarthat. Bár a problémák túlnyomó részben rendeződnek, 10%-nál az evészavar felnőttkorig megmarad.

A kutatók remélik, hogy eredmények hatására vizsgálják majd az evészavarok fennállását a pszichés vagy más egészségügyi problémával küzdő serdülőknél.

Forrás: vital.hu