EB-t néz a háborús bűnös

Háborítatlanul élvezi a labdarúgó Európa-bajnokságot és a horvát válogatott eddigi sikereit az egyik legkeresettebb náci háborús bűnös. Bár szerepel az Interpol körözési listáján, Milivoj Asnernek nem kell semmitől tartania, az osztrákok szerint ugyanis t

Milovoj Asner a negyedik helyen szerepel a legveszélyesebb és még mindig körözött náci háborús bűnösök listáján: azzal vádolják, hogy több száz zsidót, cigányt és szerbet deportáltatott haláltáborba a második világháború idején Horvátországból.

A most 95 éves férfinak azonban nem kell felelősségre vonástól tartania, holott szerepel az Interpol nemzetközi körözési listáján. Nyugodtan éldegélhet az ausztriai Klagenfurtban, a hatóságok ugyanis nem hajlandóak kiadni Horvátországnak, mert szerintük Aser túl beteg ahhoz, hogy bíróság elé álljon.

A brit The Sun titokban készített felvételein azonban egyáltalán nem látszik, hogy az osztrák hatóságok indoka valódi lenne: Aser bot nélkül sétálgat, kávézgat, iszogat, vásárol második feleségével, Edeltrauttal.

A náci háborús bűnösöket kutató Simon Wiesethal Központ felháborítónak tartja az osztrák hatóságok magatartását. "Szemlátomást élvezi az életet, amelytől megfosztott annak idején több száz embert, amikor a halálba küldte őket" - hangsúlyozta a központ igazgatója, Efraim Zuroff, aki arra is emlékeztetett, hogy Ausztria jó néhány feltételezett háborús bűnösnek adott már menedéket.

"Ha Aser elég egészséges ahhoz, hogy sétáljon és bort igyon, akkor ahhoz is elég egészséges, hogy válaszoljon a múltját firtató kérdésekre" - vélekedett Zuroff.

Aser a 2. világháború után elhagyta szülőföldjét, Klagenfurtban 2006 óta él. A szomszédjai is tudják, kicsoda valójában. Az öreg SS-es szuper fej. A felesége ugyan beteg, de ő minden nap sétál egyet - mondja róla egyikük.
Forrás: inforadio.hu