Az APEH egyelőre nem lép

Teáor - egy mozaikszó, amely megakasztotta az államigazgatást. Annak ellenére, hogy az igazságügyi miniszter bejelentette, december 31-éig módosíthatják az egyéni és társas vállalkozások a tevékenységi köreiket jelölő kódokat, az APEH egyelőre nem lép.

Az igazságügyi tárca ugyanis csak a Cégbíróságról rendelkezhet, az APEH-et viszont országgyűlési határozat kötelezhetné. A képviselők viszont nyári szabadságra mentek.

Több százezer adózó lélegzett fel múlt héten, amikor Bajnai Gordon gazdasági és Draskovics Tibor igazságügyi miniszter bejelentette, december 31-éig lehet átíratni az egyéni és társas vállalkozások Teáor-számait, s több százezer adózó fog meglepődni a következő napokban, amikor levelet kap az adóhivataltól, amely a július 1-jén lejáró határidőre figyelmezteti.

A Teáor-kódok, vagyis a vállalkozások tevékenységét jelölő számok átírására egy uniós döntés miatt van szükség. Az Európai Parlament egységesíteni szeretné ugyanis a közösség határain belül működő cégek tevékenységét jelölő kódokat, hogy gördülékenyebbé tegye a tagállamok cégei közötti számlázást, elszámolást. A magyar hatóságok 2008. július elsejéig adtak időt az egyéni vállalkozóknak és a cégeknek, hogy - illetékmentesen - bejelenthessék a változásokat.

A határidő azonban túl rövidnek bizonyult, s ezt belátva a kormány képviselői múlt héten be is jelentették, hogy a későn ébredők december 31-éig változtathatják meg Teáor-kódjaikat. Nem számoltak persze azzal, hogy az igazságügyi miniszter a Cégbíróságokra vonatkozó rendelete semmire sem kötelezi, kötelezheti az adóhivatalt, amely még mindig a július elsejei határidőhöz tartja magát. A vállalkozásoknak ugyanis nemcsak a Cégbíróságnak, hanem az APEH-nek is jelenteniük kell a változásokat.

Az InfoRádió több napja keresi az APEH illetékeseit, hogy megtudja, mi a teendőjük az adózóknak ebben a helyzetben. Jobb, ha rohannak az ügyvédeikhez és még július elseje előtt eleget tesznek bejelentési kötelezettségeiknek vagy elintézhetik a nyári szabadságok után is a cégügyeket? Az APEH eddig egyetlen megkeresésre sem reagált, ami nem lehet véletlen - mondják az adószakértők. Nincs ugyanis könnyű helyzetben a hivatal sem, mert elnöki rendelettel nem módosítható a határidő, sőt azt a pénzügyminiszter sem írhatja át, csak ha erre az Országgyűlés felhatalmazza. Erre pedig legkorábban a nyári szünet után, az őszi ülésszakon lesz mód.

Az adószakértők szerint megoldást jelenthet az ügyben, ha az adóhivatal közleményt ad ki arról, hogy a határidő lejárta után sem bírságolja meg a késlekedőt, de ez egyelőre "csupán" szakértői észrevétel, a hivatal ugyanis hallgat. A legutolsó hivatalos információ az a június 6-ai sajtóközlemény, amelyben arra hívja fel a figyelmet az APEH, hogy a késedelmes változás-bejelentés a társas vállalkozások esetén 500 ezer forint, egyéni vállalkozók és adószámmal rendelkező magánszemélyek esetén 200 ezer forint mulasztási bírság kiszabását jelentheti.
Forrás: inforadio.hu