Jobb lesz nekünk??

Az Európai Parlament még nem hagyta jóvá az unió munkaügyi minisztereinek döntését, és a magyar szakszervezetek is ellenzik.

Akár hatvan-hatvanöt órát is lehet dolgozni, illetve dolgoztatni a jövőben. Legalábbis így döntöttek az Európai Unió munkaügyi miniszterei, de határozatukat az Európai Parlamentnek még jóvá kell hagynia. A túlmunka feltétele, hogy a munkaadók és a munkavállalók megállapodjanak egymással. A magyar szakszervezetek ellenzik a tervezetet, mert szerintük a munkalehetőségeket kellene növelni, nem pedig a munkaidőt.

A brókerek például reggeltől késő estig figyelik a tőzsdei árfolyamokat.
A kereskedők pedig a hétvégén is dolgoznak. Van aki jóval többet, mint amennyit lehetne. Ez ma még tilos.

Az Európai Unió Miniszteri Tanácsa viszont engedélyezné, hogy a munkavállalók akár 60 órát is dolgozhassanak hetente, ha erről megállapodnak a munkaadókkal.

"Van olyan kényszerhelyzet, amikor élni kell ezzel" - ezt mondja egy könyvelő cég vezérigazgatója, aki szerint adóbevallások idején például nem lehet betartani a heti 40 órás munkaidő korlátot.

"A munkavállaló, hogyha többlet pénzt kap, szószerint a többlet munkáért, a
többlet idő eltöltéséért, mindig szívesebben dolgozik" - mondta Lengyel Tibor, az Euroexpert Zrt. vezérigazgatója.

Vagyis a vezérigazgató szerint csak meg kell fizetni a munkavállalókat és akkor jöhet a 60 órás munkahét. A szakszervezetek ugyanakkor ellenzik a tervezetet.

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke úgy látja, "Magyarországon nagyon alacsony a foglalkoztatás és az lenne a cél, hogy minél több munkaerőt foglalkoztassanak, nem pedig az, hogy aki már dolgozik, azt minél hosszabb ideig dolgozzon."

Az uniós munkaügyi miniszterek azt is szeretnék, hogy ügyeleti időben csak az kapjon fizetést, aki dolgozik is.
Forrás: Híradó.hu