A holokauszt áldozataira emlékeztek

A holokauszt áldozataira emlékeztek vasárnap Nyíregyházán, ahonnan és a város környékéről több mint tizenhétezer zsidót hurcoltak el a második világháború idején.

Az egykori nyíregyházi gettó helyén emelt, fehér, fekete és vörös gránitból készült, az emberek együvé tartozását és baj esetén egymásba kapaszkodásának szükségességét szimbolizáló emlékműnél Sallai József főiskolai docens emlékezett a 64 évvel ezelőtti borzalmakra.

Kiemelte: "a holokausztra mindig emlékeztetni kell, újra és újra meg kell fogalmazni üzenetét, hogy örök mementóként cselekvésre, megelőzésre késztessen minden embert". Hozzátette, hogy "nagy szükség van erre, hiszen a világban ma is előfordulnak idegenellenes pogromok, sírrongálások, és nő a holokauszttagadók száma". Sallai József hangsúlyozta, hogy "a közösség erejére támaszkodva kell fellépni a fajüldözés és az etnikai gyűlölködés minden formája ellen".

A megemlékezés koszorúzással ért véget, az emlékműnél a megyei önkormányzat, a nyíregyházi helyhatóság, az orosi és a rozsrétszőlői részönkormányzat, a fegyveres szervezetek, az MSZP, a Fidesz és a KDNP, a magyar-izraeli baráti társaság, a Nagy Imre Társaság, valamint a roma kisebbségi önkormányzat helyezte el a tisztelet virágait.

Az emlékünnepség után a város izraelita temetőjében gyászistentiszteletet rendeztek, ahol az egyházi szertartást Frőlich Róbert budapesti főrabbi, tábori lelkész tartotta a holokauszt helyi áldozatainak nevét megörökítő emlékfalnál.

Az emlékfalat 1949-ben emelték a második világháború során lebombázott egyik nyíregyházi zsinagóga maradványaiból, s 1953-ig állt az imaház helyén. Akkor - építési terület kisajátítása miatt - áthelyezték a város 1844-ben megnyitott izraelita temetőjébe.

Az emlékfalon az elpusztított 4700 nyíregyházi zsidó lakos neve olvasható, közte 2765 gyermeké.

Forrás: MTI