Vért vagy életet!

A világszerte önkéntesen, térítésmentesen vért adókat ünnepelték a véradók világnapja magyarországi központi ünnepségén szombaton Gyöngyösön, ahol kihirdették az országos felsőoktatási véradóverseny eredményét is.

Az emberéletek millióit megmentő vér mesterségesen nem állítható elő, ezért különös jelentősége van az önkéntes véradói tábor bővítésének - hangsúlyozta az ünnepségen Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke.
A többi között ezt a célt szolgálják a világ 186 országában működő vöröskereszt és vörös félhold szervezetek, illetve az olyan kezdeményezések is, mint a felsőoktatási intézmények körében meghirdetett véradóverseny - emelte ki Habsburg György, köszönetét fejezve ki a véradásért a magyar önkénteseknek.

Miskovits Eszter, a Magyar Vérellátó Szolgálat vezetője, tolmácsolva Székely Tamás egészségügyi miniszter üdvözletét, azt hangsúlyozta, hogy miközben több milliárdan élünk a világon, csupán 81 millió embertársunk tartozik a rendszeres véradók táborába.

Ez különös gondot jelent a világ fejletlenebb térségeiben, Afrikában és Ázsia egyes régióiban, ahol nem jutnak hozzá a vérkészítményekhez a betegek. A donorok száma azért is alacsony ezeken a területeken, mert kevesek alkalmasak biztonságos, vírusmentes vér adására - mondta a szakember.
Miskovits Eszer felhívta a figyelmet arra is, hogy a nyári hónapokban rendszeresen megcsappan a szükséges vér mennyisége, ezért aktivitásra biztatta a véradókat.

Sonja Tanevska, a Vöröskereszt Európai Zóna Irodájának egészségügyi koordinátora arról szólt, hogy a biztonságos vérellátás kulcsa az önkéntes és térítésmentes véradás, hiszen ebben a rendszerben olyan, rendszeres egészségügyi vizsgálaton áteső donorok szolgáltatják a vért, akik nem adnak tovább olyan fertőzéseket, mint az AIDS vagy a hepatitis. Őket ünnepeljük ma világszerte - mondta Sonja Tanevska.

A felsőoktatási véradóversenyt az ezer diáknál kevesebb hallgatót oktató intézmények kategóriájában az Egri Hittudományi Főiskola nyerte. Az ezer - tízezer hallgatót oktató intézmények között a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola diákjai voltak a legaktívabbak. A tízezer hallgatót meghaladó intézmények versenyében a Debreceni Egyetem érte el az első helyezést.

A véradók világnapját azért ünneplik június 14-én, mert ezen a napon született Karl Landsteiner, az A-B-0 vércsoport rendszer felfedezője.

Forrás: MTI