Mátyás király Tatán

Az álruhás Mátyás királyt kísérhetik el "országjárásán" a tatai várban pénteken megnyílt, Mátyás országa című vándorkiállítás látogatói. A Reneszánsz Évhez kapcsolódó tárlatot augusztusig láthatja Tatán a közönség.

A kiállításon korabeli bútorok, viseletek és más tárgyak elevenítik fel a reneszánsz világát. A séta során az álruhás Mátyás és vele a látogató bepillanthat a kor paraszti kultúrájába, a mezővárosok és a királyi városok falai mögé, valamint az egyházi élet részleteibe is - mondta el a tatai Kuny Domokos Múzeum igazgatója, Fülöp Éva Mária az MTI-nek.

Az érdeklődők korhű ruhába bújhatnak, páncélt ölthetnek, kipróbálhatják, mekkora erőfeszítés kell egy számszeríj felhúzásához. A hangulatot a helyszínekhez illő zajok és videóvetítés fokozza.
A tatai vár Zsigmond és Mátyás korában kedvelt királyi nyaralóhely volt, Mátyás a húsvéti és pünkösdi ünnepek során gyakran rendezett itt vadászatot - hangsúlyozta a múzeumigazgató.

A Megyei Múzeumok Igazgatóságainak Szövetsége segítségével létrejött kiállítás augusztusig marad Tatán, majd további hat múzeumban láthatja a közönség: a tervek között szerepel a tárlat bemutatása Zalaegerszegen, majd Lendván, több tiszántúli városban és egy erdélyi helyszínen is.

Forrás: MTI