Navracsics: Tehetetlen a kormány - váltani kell

Navracsics Tibor szerint a napokban nyilvánosságra került gazdasági adatok is a kormány teljes tehetetlenségét mutatják, így az előre hozott választás nem csak politikai, de gazdasági kényszer is. A Fidesz frakcióvezetője erről pénteki sajtótájékoztatóján

Navracsics Tibor emlékeztetett arra, hogy a napokban nyilvánosságra került adatok szerint az infláció májusban elérte a 7 százalékot, miközben a Magyar Nemzeti Bank 6,3 százalékot, a konvergenciaprogram pedig 4,8 százalékot jelzett előre. A frakcióvezető arról is beszélt, hogy a munkanélküliségi adatok is rosszabbak lettek: 424 ezer főre nőtt az álláskeresők száma, és újabb gyárbezárásokról érkeznek hírek; valószínűleg be kell zárni szolnoki papírgyárat, egy magyar müzligyártó üzemeit és a soproni szőnyeggyárat, és várhatóan a pápai húsüzemnél is komoly elbocsátások lesznek.

Navracsics Tibor úgy látja, hogy a kormány képtelen kezelni a problémákat, teljes a kormányzati tehetetlenség. Szerinte ezért az előre hozott választás nemcsak politikai, de gazdasági kényszer is, Magyarország belgazdasága és nemzetközi üzleti körök bizalmának visszaszerzése szempontjából is indokolt.

Kérdésre válaszolva azt mondta: hozzá is eljutott, hogy már a szocialista frakcióban is többen vannak olyanok, akik szerint lehet, hogy nem ez a mélypontja az MSZP-nek, és több érv is szólhat az előre hozott választások mellett. Hozzátette: úgy tudja "meglehetősen komoly ösztönzők" bírják rá őket, hogy ezt a véleményüket nagy nyilvánosság előtt nem mondják el.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a dobogókői kormánykonzultáción eredmény nélkül vitatkoztak két napon át, majd a tanácskozás végén adócsökkentésről beszéltek, egy pénteki napilap szerint viszont 2-3 százalékos áfakulcs-emelés volt a vita témája.

A politikus ezért úgy vélte: az előre hozott választás azért is fontos, hogy vége szakadjon annak az álszent kormányzati politikának, amely a választópolgárokra hivatkozva, de beleegyezése nélkül újabb megszorításokkal súlyosbítja a válságot.

Arra a kérdésre, hogy mi a Fidesz javaslata a fuvarozók benzináremelkedésből adódóan megnövekedett terheinek mérséklésére, Navracsics Tibor azt mondta, hogy ezzel kapcsolatos terveiket a jövő héten hozzák nyilvánosságra, de részleteket nem árult el erről.
Forrás: MTI