Egri iskola az uniós döntőben

Az egri Neumann János középiskola képviselheti Magyarországot az Európai Régiók Gyűlése (ERGY) által meghirdetett, "Do you speak European?" elnevezésű vetélkedősorozat uniós döntőjén, december 3-án Brüsszelben - derült ki a vetélkedősorozat hazai döntőjén

Az Európai Unió jövője szempontjából az egyik legfontosabb feladat a fiatal nemzedékek unió tudatos európai polgárrá nevelése - hangsúlyozta a versenyt megelőző sajtótájékoztatón Lévai Katalin, az Európai Parlament szocialista képviselője.

Ugyanakkor az uniós intézmények egyik legnagyobb gondja, hogy nem tudják kellően kommunikálni saját tevékenységüket, pedig az közvetlenül befolyásolja az uniós polgárok mindennapjait.

Az ERGY által meghirdetett vetélkedő mindkettőt szolgálja, hiszen a diákoknak számot kell adniuk arról, hogy mennyire ismerik az EU működését. Ötleteket is szolgáltatnak az uniós szerveknek ahhoz, hogy minél szélesebb körben megismertethessék tevékenységüket - mondta a politikus.

Ugyancsak fontos körülmény, hogy a vetélkedő során angol nyelven kell megfogalmazniuk a csapatoknak elképzeléseiket; márpedig a nyelvtudás és a jogtudatosság a két legfontosabb feltétele annak, hogy a felnövekvő nemzedék megfelelő áron tudja értékesíteni munkaerejét - mondta Lévai Katalin.

A vetélkedőn 12 országból 36 régió csapata vesz részt. Az Egerben megrendezett döntőn négy csapat közül vívta ki az európai képviselet jogát az egri alapítványi középiskola csapata.

Forrás: MTI