Decembertől egyszerűbb lesz az e-ügyintézés

Egyszerűbbé, és hatékonyabbá válhat az e-közigazgatás decembertől; ekkor vezeti be a Miniszterelnöki Hivatal azt az új informatikai keretrendszert, amely alapfeltétele az egyablakos, internetes ügyintézésnek - közölte Baja Ferenc, informatikáért felelős k

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megvalósuló program célja, hogy az elektronikus közigazgatási szolgáltatások egyszerűbbek és hatékonyabbak legyenek - hangsúlyozta Baja Ferenc a Budapesten tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: a végcél olyan e-közigazgatási rendszer létrehozása, amely képes arra, hogy az emberek az interneten keresztül intézzék el az ügyeiket - az úgynevezett egyablakos módszerrel, azaz úgy, hogy mindent egy helyen tudjanak lebonyolítani.

Az egyablakos ügyintézés feltételei várhatóan 2009-2010-re teremtődnek meg - mondta. Ehhez alapvető feltétel az egységes informatikai keretrendszer megléte. Száznegyven közigazgatási intézmény számára tehetik kötelezővé a keretrendszert online szolgáltatásaik fejlesztéséhez, továbbá a jövőbeni e-szolgáltatások kivitelezésénél is szabványként kell használniuk - tájékoztatott az államtitkár.

A keretrendszert a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatikai Központja dolgozza ki, az ő konzorciumuk nyerte meg a 770 millió forintos tendert. A program az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében valósul meg, a teljes projektre 897 millió forintot biztosítanak, ennek nagy része uniós forrás.

Forrás: MTI