Orbán: készüljetek, készüljünk

Orbán Viktor ismét az előre hozott választásokat sürgette; a Fidesz elnöke pártja csütörtöki budapesti közéleti-politikai évadzáró rendezvényén azt mondta, a globális gazdasági átalakulást csak úgy vészelheti át Magyarország, ha politikai fordulat követke

Az ellenzéki vezető a jelenlegi helyzetet úgy jellemezte, hogy "nincs idő", a világ egy új, globális gazdasági átalakulás küszöbén áll, amelyben az energia, a nyersanyagok és az élelmiszerek árrobbanása következik be.

Az előre hozott választásoknak gazdasági kényszere van - jelentette ki Orbán Viktor, aki szerint Magyarország a gazdaság jelenlegi állapotában egy robbanásszerű áremelkedéssel nem tud megbirkózni egy tehetetlen kisebbségi kormánnyal a nyakában. Mint mondta, az országot elbocsátási hullám, csőd, egyre több kifizetetlen rezsiszámla, az egészségügy és az oktatás leépülése, a közbiztonság és a közigazgatás szétesése fenyegeti.

A Fidesz elnöke úgy látja, nem reménykedhetünk abban, hogy a világgazdaság átalakulása átmeneti lesz, és ha Magyarország "tovább tehetetlenkedik", akkor családok százezreinek helyzete válik tarthatatlanná, és hazánk végleg két tűz közé szorul: a fejlett országok és a gyorsan emelkedő ázsiai fejlődő államok közé.

Orbán Viktor az Ybl-palotában rendezett évadzárón ugyanakkor arról is beszélt, hogy a válság ugyan súlyos, de nem kezelhetetlen, és ha időben nekilátunk, felkészülhetünk a változásokra, komolyabb károk nélkül átvészelhetjük, esetleg a változás néhány hullámát meg is tudjuk lovagolni, ám "ha tovább húzzuk az időt, akkor a veszélyek nőnek".

Az ellenzéki vezető hangsúlyozta: bár a március 9-ei népszavazás megvonta a közbizalmat a kormánytól, a szocialisták úgy döntöttek, addig húzzák, amíg lehet, "lesz, ami lesz". Hozzáfűzte: az MSZP nem vetett számot azzal, hogy a népszavazással a "reformdiktatúra" korszaka is véget ért.
"Kedves szocialisták, értsétek már meg, hogy az emberekkel szemben gazdasági válság idején nem lehet kormányozni" - üzente a Fidesz elnöke, aki szerint az elmúlt két év teljes kudarcot hozott, a kormány csak fék, nincs programja.

Orbán Viktor ígérete alapján a Fidesz készen áll Magyarország szolgálatára, és ha most vasárnap lennének a választások, akár már július 1-jével el lehetne kezdeni az adócsökkentést, aminek eredményeképpen "ősztől sok embernek már legális munkahelye lehetne, meg lehetne kezdeni a korrupciógyanús beruházások kivizsgálását, a felelősök felkutatását, és mehetne a munka tovább gazdaságosabban".

A pártelnök, aki már a Fidesz új szlogenje, az "Új egyezség" feliratú pulpitusról beszélt, azt mondta, az elmúlt két év miatt "újjáépítés" vár a Fideszre, és ezt csak széles társadalmi összefogással, új egyezségek megkötésével lehet megvalósítani. Hozzátette: új gazdasági egyezséget kell kötni, ami arról szól, hogy nem hitelből és nem eladósodásból kell finanszírozni az országot, hanem munkából, vagyis meg kell állítani az eladósodottságot, és el kell elindítani a jelentős gazdasági növekedést, ami munkahelyteremtést és értékálló nyugdíjakat biztosít.

A Fidesz vezetője megismételte a 10 év alatt létrehozandó egymillió új legális munkahelyre vonatkozó javaslatát. Ígérete szerint nem fordulhat elő, hogy a válságkezelés ideje alatt csökken a nyugdíjak reálértéke. Nem feledkezünk el azokról, akik nem tudnak munkát vállalni - fogalmazott.
Mint elhangzott, a válságkezelés alatt csökkenteni kell az állami kiadásokat. Orbán Viktor itt a luxuskiadásokra, a propagandaköltségekre és a "korrupciós költségekre" utalt, valamint azt is elmondta, hogy a csökkenteni kell a bürokráciát, radikális adó- és járulék csökkentést kell végrehajtani, de az egészségügyet, az oktatást, a közigazgatást és a közbiztonságot az állami közfeladatok között kell tartani.

A Fidesz elnöke szerint a közbizalmat újjáépíteni hagyományos kormányprogrammal nem lehet, mindehhez egy új típusú, korszerű kormányprogram kell.

Nemcsak mást, hanem máshogy. Az új kormánynak nem az lesz a dolga, hogy kormányozza az embereket, hanem hogy az emberekkel kormányozzon - fogalmazott a Fidesz vezetője, aki szerint a résztvevők bevonása lehetővé teszi majd, hogy a szűkös keretek között is működjön és bővüljön iskola, óvoda, rendelő és kórház.

"Nincs tehát idő, a kisebbségi kormányzásnak akár holnap véget vethetnének a parlamenti ellenzéki pártok, ha valóban ellenzékiek. (...) A Fidesz készen áll, rajtunk nem múlik" - mondta Orbán Viktor. A politikus színvallásra szólította fel az SZDSZ-t: "Színt kell vallani, marad-e az SZDSZ a mutyizásra szakosodott MSZP nevű betéti társaság csendestársa, vagy végre az emberek oldalára áll".

A rendezvényre a választókerületi elnökök és parlamenti képviselők mellett az Orbán-kormány egykori prominensei és közéleti szereplők is meghívást kaptak, többek között ott volt Pozsgay Imre, Szabad György, Széles Gábor, Hegedűs Zsuzsa, Jókai Anna író, Jeszenszky Géza, Pintér Sándor, az Orbán-kormány volt belügyminisztere, valamint Mádl Ferenc volt köztársasági elnök és felesége.

Orbán Viktor hallgatóságára nézve azt mondta: sok olyan embert lát, aki hajlandó elkötelezettséget vállalni Magyarországért. A pártelnök azzal zárta beszédét, hogy használják fel a nyári időszakot, "készüljetek, készüljünk".