Ne legyenek kamerák az óvodában!

A kamerás megfigyelés elterjedése a magánszféra indokolhatatlan zsugorodásával jár, ami kellően kényszerítő körülmények megléte nélkül elfogadhatatlan. Az ombudsman ellenez minden olyan elképzelést, hogy óvodákban, bölcsődékben megfigyelő kamerákat szerel

Dr. Szabó Máté állásfoglalásában ezt egy állampolgári kérdésre válaszolta. A beadvány írója azt tudakolta, vajon jogszerű-e, ha óvodákban, bölcsődékben webkamerát helyeznek el, amely egy jelszóval védett weboldalra közvetíti a képet.

Az adatvédelmi biztos jogkörében eljáró állampolgári jogok országgyűlési biztosa hangsúlyozta, hogy a gyermekek viselkedését kedvezőtlenül befolyásolhatja a kamerák elhelyezése. Az óvodások-bölcsődések folyamatos ellenőrzés alatt lennének, aminek következtében magatartásuk – tartva az esetleges szülői vagy felügyelői büntetéstől – önkéntelenül is eltérne a természetestől. Így a "megfigyeltség" érzése már kiskorban is megjelenhet, ami károsan befolyásolhatja személyiség-fejlődésüket, sőt, elvezethet ahhoz a meggyőződéshez is, hogy később, a kamerák látóköréből kikerülve azt tegyenek, amit akarnak, hiszen "senki" sem látja.

A biztos szerint problémát okozhat, hogy a szülő egy-egy megnyilvánulása a közvetített képen keresztül téves következtetés levonására adhat okot, hiszen a kamera a családi viszonyoknak csak egy szűk részét engedi látni. Ezáltal a szülők ki lennének téve mások negatív megjegyzéseinek, esetleges elítélő vélemény-nyilvánításának. Másfelől a gyermek és szülő közötti kapcsolat olyan bensőséges viszony, amely nem tartozik senki másra, vagyis a "megfigyelés" megengedhetetlen beavatkozást jelentene a család magánszférájába. A kamerás megfigyelés lehetőséget adna a gyermek-felügyeleti intézmények vezetőinek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a pedagógusokat. Ez egyrészt sérti a dolgozók személyiségi jogait, másrészt az állandó "megfigyeltség-érzés" befolyásolja a gondozók természetes viselkedését, a gyermekkel való gondtalan és felhőtlen kapcsolat kialakítását.

A kívánt célok eléréséhez tehát a kamerás megfigyelés szükségtelen. Aránytalan beavatkozást jelentene a gyermekek, szüleik, illetve az ott dolgozó személyek magánéletébe, mivel a megfigyelés, illetve a képek internetes továbbítása nagymértékben sértené az érintettek személyhez fűződő jogait, továbbá előre nem látható mértékben negatívan befolyásolhatja mind a gyermekek személyiségének fejlődését, mind az intézményben folyó munkát.

Kiadó: Országgyűlési Biztos Hivatala
Forrás: MTI-OS