Megvan az év polgármestere

Az év polgármestere Gyimesi Endre (Zalaegerszeg), az év alpolgármestere Pál Tibor (IX. kerület), az év jegyzője pedig Melis János (Szarvas) lett; a díjakat Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke adta át csütörtökön Zalaegerszegen, a Városi Polgármesterek R

A díjat - A városépítés allegóriája című, Melocco Miklós által készített szobrot - a polgárok szavazatai alapján osztották ki az idén is, a rendező Szféra Kft. 14. éve meghirdetett rendezvényén. Az ország minden tájáról összesen több mint 32 ezer szavazat érkezett. A városok lakói interneten és levélben is elküldhették voksaikat, amelyekkel 43 település vezetőit jelölték díjra.

Az Országgyűlés elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: a városi cím rangot jelent, de egy város és annak vezetői nemcsak az ott lakókért, hanem a térségért is felelősséggel tartoznak. A város kapaszkodót is jelent, lehetőséget arra, hogy ne csak településekben, hanem térségekben is gondolkodjunk - mondta.

Szili Katalin három kívánságot is megfogalmazott, hozzátéve, hogy ezeket a célokat az állam és a települések csak együtt tudják megvalósítani. Elsőként a finanszírozási gondokat említette, kijelentve, az államháztartás reformja elengedhetetlen ahhoz, hogy ezen úrrá tudjanak lenni.Második megvalósítandó célként beszélt az állam és az önkormányzatok közötti együttműködésről. "Nem lehet, hogy konfliktuskonténerek legyenek az önkormányzatok" - mondta, kiegészítve ezt azzal, hogy az együttműködés azért fontos, mert a települések lakosságából áll az ország.

Szili Katalin harmadik kívánságaként azt emelte ki: lehetőséget kell adni arra, hogy az önkormányzatok a lehető legtöbb uniós forráshoz juthassanak.

Hozzátette, hogy ezen célok megvalósítása együttműködést igényel, ezért a városi polgármesterek következő találkozójáig terjedő egy év legyen a párbeszéd időszaka, "hogy ne csak a városok, kistérségek, de az ország is sikeres tudjon lenni önmagunk, a saját társadalmunk előtt".
A polgármesterek szakmai találkozójának zalaegerszegi rendezvénye jótékonysági esttel zárul. Az eseményen résztvevők adományait Bognár Istvánnénak adják át, aki családi tragédiák után egyedül neveli három unokáját.
Forrás: MTI