Köszönik, de nem kérnek az SZDSZ-ből

Nem tér vissza az SZDSZ-be Tamás Gáspár Miklós filozófus; a párt alapító tagja ezt azzal indokolta csütörtökön a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában, hogy nem tartja magát liberálisnak és nem ért egyet az SZDSZ politikájával.

Fodor Gábor, a liberálisok új elnöke vasárnap beszélt arról, hogy visszahívná pártjába az SZDSZ meghatározó politikusait, köztük Bauer Tamást, Kis Jánost, Tölgyessy Pétert, Tamás Gáspár Miklóst és Hack Pétert.

Tamás Gáspár Miklós kedves gesztusként értékelve a hívást, azt mondta, "nem térhetek vissza az SZDSZ-be, nemcsak azért, amit én az SZDSZ politikájáról gondolok, hanem azért, mert én nem vagyok liberális".

A filozófus "körülbelül 103 százalékig ellenzi az SZDSZ politikáját", de aggasztónak tartja a mai politikai életben jellemző antiliberális hisztériát.

Tamás Gáspár Miklós 2000 decemberében lépett ki a Szabad Demokraták Szövetségéből. Döntését akkor azzal indokolta, hogy a párt politikáját évek óta növekvő kételyekkel szemléli, és alig maradt belőle valami, amit helyeselni tudna.

Bauer Tamás, az SZDSZ alapító tagja, volt ügyvivője hétfőn azt mondta, az MTI-nek, nem tartja elképzelhetetlennek, hogy újra csatlakozzon az SZDSZ-hez, Hack Péter, a párt egy másik alapítója viszont úgy nyilatkozott, nem szeretne visszatérni a múlt szombaton pártelnökké választott Fodor Gábor hívására.
Forrás: MTI