Amnesty International a melegek mellett

Az Amnesty International komoly aggodalmát fejezi ki a budapesti rendőrfőkapitány 2008. június 11-i határozatával kapcsolatban, mely a Meleg Méltóság napi felvonulás betiltásáról dönt.

A szervezet aggályosnak találja Tóth Gábor indoklását, mely szerint az Andrássy út lezárása olyan mértékben akadályozná a forgalmat, hogy ez a rendezvényen részt nem vevők mozgási szabadságát korlátozná, és ezért az LMBT emberek és szimpatizánsok gyülekezési jogának korlátozása indokolt lenne.

A békés célú gyülekezés alapvető emberi jog, melyet a Magyar Alkotmány mellett a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezményének 21. cikkelye és az Emberi Jogok és Alapvető Szabadságjogok Európai Egyezményének 11. cikkelye rögzít. Az LMBT emberek jogainak biztosítása a felvonulás láthatóvá tételével kezdődik, ezért a szervezet felszólítja a rendőrséget, hogy tegye lehetővé a felvonulás megtartását, és egyezzen meg a szervezőkkel.

Tóth Gábor kijelentése aggályosnak tűnik, hiszen az immáron tizenharmadjára megrendezendő felvonulás a korábbi években is ezen az útvonalon került megrendezésre, és hasonló, illetve nagyobb mértékű útlezárásokra más rendezvények esetében is került már sor. A rendőrségnek biztosítania kell,hogy joghatóságuk alatt minden személy hátrányos megkülönböztetés nélkül hatékonyan gyakorolhassa a békés gyülekezéshez való jogát, és a rendőröknek megfelelő felszerelése és kiképzése legyen az ezen jog védelmében történő fellépéshez.

Az Amnesty International 2008-as éves jelentésében bírálta a magyar rendőrséget, hogy a 2007. július 7-i felvonulás alatt, illetve után nem biztosított kellő védelmet a tüntetésen résztvevők számára az ellentüntetők támadásaitól. Ha a rendőrség ilyen vagy ehhez hasonló veszélyt sejt az idei évben, a hatóság feladata, hogy az igazságszolgáltatási szervek alkalmazottai megfelelően védjék az LMBT személyeket, ha azok életét és biztonságát veszély fenyegeti.
Forrás: MTI-OS