Mire számítsunk egy Fidesz-kormánytól?

A Fidesz eddigi gazdaságpolitikai elképzeléseiről keveset tudni. Elhangzik a sajtóban számtalan nyilatkozat, mégis, mint ködben a zombi, lassan dereng egy valódi átfogó program körvonala. A Political Capital elemzése az eddig nyilvánosságra került informá

Az elemzés már az előszavában közli: amit a párt programjáról tudni lehet az egyszerre tartalmaz jól átgondolt, bizalomfokozó, illetve kockázatnövelő, sőt, extrém javaslatokat is. Leszögezik, a Fidesz vezetőinek nyilatkozataiból egyértelműen látszik, hogy a következő kormányzatnak is szűk fiskális és gazdasági mozgástérrel kell számolni, és ebben a közegben borítékolható, hogy a gazdasági elit számára fájdalmas döntéseket is meg kell hozni.

A Political Capital felhívja a figyelmet, hogy az a tény, hogy a Fidesz szakított a kizárólagosan populista, demagóg politikai üzenetek kommunikálásával, csökkenti a politikai kockázatokat.

Ötletbörze az üzleti elitnek

Napjainkra az előrehozott választás valódi politikai lehetőséggé vált. A Fidesz felduzzadt támogatói egyre inkább elvárják a valódi kormányzás felvállalását. E miatt a párt kommunikációjában egyre több gazdaságpolitikai konkrétumot csepegtet az ország helyzete miatt aggódók felé. Ezek négy célt szolgálnak: a Fidesz kormányzóképességének hangsúlyozását; a párt megítélésének javítását a hazai és külföldi gazdasági döntéshozók körében; a Fidesz elképzeléseinek hitelesítését a „gazdasági szakértők” által; illetve a közvélemény felkészítését a várható megszorításokra.

Több műhely, eltérő ötletekkel

A pártban több eltérő gazdaságpolitikai elképzelésekkel rendelkező műhely is működik. (Varga Mihály, Matolcsy György, és Járai Zsigmond vezetésével). A Fidesz formálódó gazdaságpolitikájára a párton kívüli szakértők – Szapáry György, Bod Péter Ákos, Chikán Attila és külső elemző intézetek – is befolyást gyakorolnak.

A különbségek szembeszökőek: Orbán Viktor az államadósság mértékét nevezi az egyik legfőbb problémának, Bod Péter Ákos viszont Lengyelországgal példálózva érvel amellett, hogy az adósságmérséklés nem segítene a magyar gazdaság jelenlegi állapotán. Nincs konszenzus a Fidesz körül az adózással összefüggő kérdésekben sem: míg Járai Zsigmond sokszor beszél az egykulcsos adó előnyeiről, Varga Mihály és a párt más politikusai inkább a „családi adózás” mellett érvelnek, óvatosabban fogalmazva az egykulcsos adó bevezetésének lehetőségéről.

A többféle irányvonalból nyilván csak egy „győztes” lehet. Hogy a rivalizáló gazdaságpolitikai javaslatból melyik fogja képezni az esetleges Fidesz-kormány konkrét gazdasági programját, az függ a párt politikusai közötti hatalmi harcok kimenetelétől és a leendő Fidesz-kormány személyi összetételétől is.

De ki irányítja majd a gazdaságpolitikát?

Orbán Viktor nyilvánvaló döntési helyzetben van, ám az elemzés megállapítja, hogy a Fidesz elnöke látható módon nem kíván egyik gazdaságpolitikai koncepció mellett sem nyíltan elköteleződni: Orbán az említett személyek közül többet is megnevezett, mint a Fidesz leendő gazdaságpolitikai irányítóját. Ilyen körülmények között a Fidesz közelmúltban elhangzott javaslataiból nem vetíthető előre a Fidesz-kormány gazdaságpolitikai programja, legfeljebb annak bizonyos elemei valószínűsíthetőek.

Változó koncepció az adócsökkentés ütemezéséről

Az intézet kimutatja, a Fidesz kormányra kerülése esetén nem tudna gyors recepttel megoldást kínálni a gazdaság jelenlegi problémáira. A megoldások ugyanis több fronton konfliktusokat szülhetnek a gazdasági szereplőkkel. Mégis, a párt hogy hitelesnek mutassa magát kénytelen ezeket felvállalni és többé-kevésbé burkolt kijelentésekkel jelezni a tervezett kedvezőtlen intézkedéseket is.

Az adó- és járulékcsökkentés mely eddig a mézesmadzag volt a választók felé ma már óvatosabb formában jelenik meg. A Political Capital úgy látja, a Fidesz-politikusok utóbbi időben tett nyilatkozatai egyértelmű változást tükröznek: az adócsökkentés terve már nem a költségvetési konszolidációval párhuzamosan, hanem azt követően jelenik meg.

Orbán Viktor nemrég kétéves megszorító kormányzásról beszélt, Járai Zsigmond pedig arról, hogy a gazdaság stabilizálásához legalább 4-5 évre van szükség. Az intézet elemzése szerint ezek alapján egyre valószínűbbnek tűnik, hogy az adóterhek jelentős mérséklése és az adórendszer egyszerűsítése csak a középtávú politikai tervek között szerepel. Ez a váltás pedig nem számíthat kedvező fogadtatásra a gazdasági elit körében.

Adósság-átütemezés

Orbán az adósság-átütemezésről
„Az új kormánynak kéne valamilyen nagy megállapodást kötni, ha az adósság elengedéséről nem is, de legalább valamiféle értelmes adósságkonvertálásról. Adósság-átütemezésről, adósságcseréről, vagy a jó ég tudja milyen technikákról, amelyeken szakértőink törik a fejüket, amihez szintén egy együttműködő, kooperatív közeg szükséges”
Orbán Viktor múlt héten a Baross Gábor Társaság által szervezett rendezvényen Magyarország adósságállományának átütemezéséről beszélt. A volt miniszterelnök ebben látja a költségvetési problémák megoldásának egyik eszközét.

Az elemzés szerint az adósság átütemezésének javaslata több szempontból is növeli Magyarország politikai kockázatait. Sőt hozzáteszik, nem mellesleg ellentétbe kerül a Fidesz deklarált gazdaságpolitikai céljaival. Rávilágítanak, a hazai adósságállomány egy részének átütemezése jelentősen ronthatja Magyarország adósságkockázati megítélését, mivel az állam „fizetésképtelenségének” elismerését jelenti – míg a Fidesz éppen a kormány gazdaságpolitikai hitelének visszaállítását nevezi az elsődleges célnak.



Összességében belátható, hogy a Fidesz szakemberei is tisztában vannak az ország nehéz helyzetével. Nyilvánvalóan belátták, hogy a felelősökre való mutogatásból most már a jövő felé kell nézzenek. A populista szólamok mellett most már valódi programot, megvalósítható, felelős kijelentéseket kell tegyenek a társadalom különböző csoportjai felé. Ám, hogy valójában mi lesz, az egyelőre tényleg csak amolyan ködből előtámolygó élőhalott. Egy ennyire tönkrevágott országból senki sem tud Kánaánt varázsolni néhány röpke év alatt.