Hátfájás dohányzás miatt

Hátfájást okoz a dohányzás, de hozzájárulhat az emlékezetkieséshez is - állapították meg német szakértők. A heidelbergi egyetemi klinika szerdán nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint a nikotin elsősorban a kínzó hátfájás kockázatait növeli, de a gondol

A heidelbergi kutatók következtetéseit  korábban egy mannheimi egészségügyi intézet  jelentése is megerősítette, s mindkét tanulmány egy, a Robert Koch Intézet által végzett, csaknem 10 ezer személyre kiterjedő felmérés adatainak elemzésén alapult. Az intézet munkatársai egyebek között a dohányzás tartósságára és intenzitására, továbbá a hátfájással kapcsolatos tapasztalatokra kérdeztek rá. S a válaszokból - mint azt a heidelbergi klinika szerdai beszámolója egyértelműen megerősítette - kitűnt, hogy szoros az összefüggés a dohányzás és a hátfájás között. Minél hosszabb ideje dohányzik - illetve dohányzott - valaki, annál nagyobb a krónikus hátfájás kockázata.
    

Mindazonáltal Marcus Schiltenwolf, az egyetemi klinika vezető professzora szerdai nyilatkozatában elismerte:" Azt még nem tudjuk bizonyítani, hogy vajon a dohányzás a hátfájás egyértelmű oka, avagy mindkettő egy egészségtelen életstílus következménye." A magyarázatot ugyanakkor a kutatók abban látják: a dohányzás okozta érszűkület a vérellátás rosszabbodásához és hosszabb távon érelmeszesedéshez  vezet. Ezáltal pedig károsodnak a csontok, ami a szalagok, illetve a hátizomzat korlátozott vérellátásával együtt a hát instabilabbá válását és a fájdalmat eredményezheti.
   

 A kutatók ugyanakkor megerősítették azt a korábbról ismert feltételezést is, hogy a cigaretta feledékenyebbé teheti az embert. A válaszokból ugyanis kitűnt, hogy a dohányzás - különösen az a közép-, de még inkább az idősebb generáció körében - emlékezetkiesésekhez, illetve általánosságban a gondolkodási képesség gyengüléséhez vezethet. Ezért azt ajánlották, hogy a cigarettáról jobb sürgősen "megfeledkezni."

Forrás: MTI