Videokonferencia a magyar tűzszerész halála kapcsán

A Magyar Honvédség mindent megtesz a magyar katonák biztonságáért Afganisztánban, a kedden történt halálos baleset tapasztalatait is fel fogják használni - mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter az afganisztáni magyar kontingens parancsnokával folytato

A miniszter videokonferencián lépett kapcsolatba az afganisztáni magyar kontingens parancsnokával, aki tájékoztatást adott a kedden történt robbanásról, amelyben egy magyar tűzszerész katona életét vesztette.

A honvédelmi miniszter beszélt az elhunyt katona, Kovács Gyula főtörzsőrmester Szeghalmon élő édesapjával és élettársával, és elmondta nekik, minden segítséget megadnak ahhoz, hogy ezeket a nehéz napokat átvészeljék.

Felidézte, hogy amikor legutóbb Afganisztánban meglátogatta a magyar kontingenst, éppen a főtörzsőrmester mutatta meg neki azt a tűzszerész robotot és speciális ruházatot, amelyet a robbanóeszközök megtalálásánál és hatástalanításánál használnak.

Simon Attila ezredes, kontingensparancsnok ismertetése szerint azután értesítették a magyar tűzszerészeket, miután egy mellékúton házilagos készítésű bomba robbant egy civil teherautó alatt. Az amerikai járőrök biztosították a helyszínt, majd kérték, hogy a tűzszerészek vizsgálják át a helyszínt.

A parancsnok elmondta, hogy eligazítás után a helyszínre küldte a tűzszerész járőrt. A tűzszerészek - a robot segítségével - az úttest alatt elásva találták meg az úgynevezett másodlagos robbanóeszközt. Azt a robot segítségével ásták ki, azonban súlya miatt az eszköz nem tudta kiemelni.

Mint mondta, egy "zsákban elhelyezett anyagról" volt szó, és a tűzszerésznek a kamerákkal felszerelt robot segítségével sikerült elvágni a zsákból kiálló vezetékeket.
(A korábbi sajtótájékoztatón Hajdu Gábor, a tűzszerészek parancsnoka közölte, hogy a tűzszerész egy hurkot szeretett volna az eszközre rátenni, hogy elvontassák, de ekkor működésbe lépett a szerkezet és felrobbant.)

Simon Attila elmondta, hogy jelenleg is tart a vizsgálati eredmények és a tárgyi bizonyítékok elemzése. Hangsúlyozta, hogy világszínvonalú berendezésekkel rendelkeznek.
Arról is szólt, hogy a helyszínen más személyi sérülés nem történt.

Kérdésre válaszolva a parancsnok azt mondta, Afganisztánban a helyi lázadó erők mindig kísérleteznek azzal, milyen távolságra helyezzék el egymástól a robbanóeszközöket, hogy azokkal minél nagyobb pusztítást érjenek el, és ki akarják tapasztalni a tűzszerészek eljárásmódját is.
A miniszter azon kérdésére, hogy a kontingens katonái hogyan viselik a történteket, úgy válaszolt, hogy a tábori lelkész és pszichológus segítségével segítenek feldolgozni az eseményt azoknak, akiknek erre szükségük van.
Forrás: MTI