Veszélytelen a császározás

A császármetszés nem növeli a további terhességekben a méhen belüli magzatelhalás kockázatát - állítják kanadai kutatók, akik vizsgálatukkal egy korábbi kutatás következtetéseit cáfolták meg.

A kutatás eredményeit a BJOG című szülészeti-nőgyógyászati nemzetközi szaklapban (An International Journal of Obstetrics and Gynaecology) publikálták - olvasható a BBC News hírei között.

A Calgary-i Egyetem kutatói 157.029 asszony második terhességét követték nyomon. Adataik szerint a császármetszésen átesett nők esetében 1000 terhességre 2,1 halvaszületés jutott. Azoknál az asszonyoknál, akik természetes úton adtak életet első gyermeküknél, ezer terhességre 1,6 halvaszületés jutott.

A tudósok szerint ez nem nevezhető statisztikailag szignifikáns különbségnek.

A kutatást irányító Stephen Wood fontosnak nevezte a vizsgálatot, hiszen az utóbbi években a fejlett világban megnőtt a császármetszések gyakorisága. Véleménye szerint a kutatás meggyőzően érzékelteti, hogy a császármetszés nem növeli a méhen belüli magzati elhalás kockázatát. Mint rámutatott, az előző kutatásokban a tudósok nem vették figyelembe az anyai elhízást mint kockázati tényezőt,

A szakemberek ugyanakkor arra hívják fel a szülőnők figyelmét, hogy szükségtelenül ne akarják császármetszéssel világra hozni gyermeküket. Nem szabad ugyanis megfeledkezni arról, hogy ez egy komoly sebészeti beavatkozás, amelynek műtéti kockázatai, szövődményei lehetnek.

Philip Steer professzor, a BJOG főszerkesztője is a császármetszések növekvő gyakoriságára hívta fel a figyelmet, valamint ara, hogy jól dokumentált az a kutatás, amely a beavatkozás és a további terhességek kockázata közötti összefüggésekre hívta fel a figyelmet.

"Különösen aggasztóak voltak a halvaszületés kockázatára utaló összefüggések. Ezért némiképp megnyugtató Stephen Wood és csoportjának kutatása, amely arra utal, hogy a méhen belüli magzati halálozás az anya elhízásával hozható kapcsolatba" - mutatott rá Philip Steer professzor.
Forrás: MTI