Új kötet a legendás miniszterről

A legendás magyar kultuszminiszter, Klebelsberg Kuno alakját és munkásságát megidéző tanulmánykötet jelent meg Miklós Péter, a Móra Ferenc Múzeum történész-muzeológusának szerkesztésben Szegeden.

"Klebelsberg Kuno tevékenysége a modern korral foglalkozó történészek mellett többnyire a kulturális és oktatási szakterületeken tevékenykedők számára ismert. Ezt a kört szélesítve a könyvvel meg szeretnék szólítani valamennyi, a kulturális értékek megőrzése és ápolása iránt fogékony polgárt, abban bízva, hogy kötetünk segítségével jobban megismerik majd a két világháború közötti magyar művelődéspolitika alapjait megteremtő miniszter munkásságát" - mondta Miklós Péter szerkesztő.

A kiadvány szerzői fontosnak tartják Klebelsberg életművének, elméleti és gyakorlati alkotásainak, eredményeinek további föltárását, elemzését, szélesebb körben való megismertetését.

A kötet első írásában T. Kiss Tamás ismerteti Klebesberg Kuno életrajzát és vázlatosan bemutatja életművét. Sipos József a művelődéspolitikus gróf politikai pályájának egy kevéssé ismert szakaszát tárja tanulmányában az olvasó elé, amelynek témája Klebelsberg rövid belügyminisztersége. Kudlacsek Zsigmond Huszti József professzor kutatásai alapján mutatja ki Klebelsberg Kuno munkásságának jellegzetességeit. A tanulmánygyűjtemény következő három dolgozata - Gyulay Endre, Kiss Róbert Károly és Koncz Sándor munkái - a klebelsbergi oktatáspolitika szimbólumának számító népiskolai rendszerről ad képet.

Ujváry Gábor Klebelsberg Kuno kulturális külpolitikájáról fogalmazza meg gondolatait. Minker Emil, Jancsák Csaba, valamint Miklós Péter a szegedi egyetem 1920-1930-as évekbeli történetéhez közöl adalékokat. T. Kiss Tamás szaktanulmányában a kultuszminiszter egyházpolitikai törekvéseit elemzi. Hencz Péter és Haág Zalán írásaiból Klebelsberg betegsége, halála, temetése, illetve életműve első hivatalos értékelésének főbb mozzanatait ismerhetjük meg. Bogoly József Ágoston a kötetet záró esszéjével a kultúratudomány módszertanával végzett kutatásaiba enged bepillantást.

A tanulmánygyűjteményt a tudomány és a hagyományok iránt érdeklődő közönségnek, valamint az oktatásban részvevőknek: középiskolás diákoknak és a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak szánják a kötet szerzői.
Forrás: MTI