Szász képviselők Debrecenben

A Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centrumába (DEAMTC) látogatott kedden a szász országgyűlés mezőgazdasági és környezetvédelmi bizottsága.

Nagy János prorektor, a DEAMTC elnöke a képviselők előtt felidézte, hogy a centrum, valamint a szászországi egyetemek, kutatóintézetek és cégek között évekre visszamenően sokoldalú együttműködés bontakozott ki, különösen a környezetvédelem területén.

A centrum elnöke utalt a mezőgazdaság jelentőségére az észak-alföldi régióban, s hozzátette, miután itt a legnagyobb az elmaradás az országban az egy főre jutó GDP-t tekintve, a térség "hihetetlen fejlődés előtt áll".

Elmondta azt is, hogy a térségben európai színvonalú mezőgazdasági adottságok vannak, amit tanulmányozni rendszeresen érkeznek az Észak-Alföldre, illetve Debrecenbe belga, holland, svéd és német hallgatók.

Grasselli Gábor egyetemi docens, a DEAMTC Logisztikai Koordinációs Központjának vezetője a jelenlegi kutatási együttműködések közül kiemelte a megújuló energiákkal, a biogáz előállításával, valamint a barnamezős beruházásokkal kapcsolatos fejlesztéseket.

Elmondta azt is, hogy most olyan új típusú kazán fejlesztésén dolgoznak szász kutatókkal együttműködve, amely különösen a kertészetek számára jelenthet olcsó, környezetbarát hőforrást.

Tárgyalásokat folytatnak ezen túlmenően egy közös kutatásról a kommunális hulladékból származó energia előállítása érdekében.

Beszámolt arról, hogy a tárgyalások júliusban Drezdában folytatódnak, de az együttműködők már most közös fellépést terveznek októberben a budapesti Ökotech kiállításon, illetve novemberben, a drezdai szász-magyar gazdasági napokon.

A szász tartományi parlament képviselői elsősorban az egyetemen folyó bolognai képzésről, a költségtérítéses oktatásról és a külföldi hallgatók debreceni tanulási lehetőségeiről érdeklődtek a találkozón.
Forrás: MTI