Orbán a választásokban hisz

Az előrehozott választás előrehozott megoldást jelent Magyarország válságára - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke újságírói kérdésre kedden, miután Budapesten találkozott az Nemzetközi Valutalap képviselőivel.

"Az előrehozott választás azt jelenti Magyarország számára, hogy mostani szociális és gazdasági válság megoldását is előre hozzuk" - mondta a pártelnök. Orbán Viktort azzal kapcsolatban kérdezték, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kétnapos dobogókői kormánykonzultáció előtt újságíróknak azt mondta, Orbán Viktornak és pártjának az érdeke, hogy előrehozott választás legyen, azonban Magyarországnak nem, különösen, amikor a legnagyobb ellenzéki párt nem ad programot.

Orbán Viktor szerint viszont a szocialista párt képtelen arra, hogy komoly, megbízható kormányzati programot adjon, ezért "az előrehozott választás előrehozott megoldást jelent Magyarország számára".

A Fidesz elnöke azt mondta, a szocialisták tisztességtelen helyzetbe sodorták az országot, feladták a válságkezelés reményét, csak túlélni akarnak, a helyzet azonban magától nem fog megoldódni.

Gyurcsány Ferencet keddi dobogókői sajtótájékoztatóján arról kérdezték, mennyire tartja veszélyesnek az előrehozott választások lehetőségét annak fényében, hogy Orbán Viktor ehhez segítséget kért Fodor Gábortól, az SZDSZ szombaton megválasztott új elnökétől. A miniszterelnök erre válaszolva mondta azt, hogy nem szabad összekeverni a hatalmi politikai szándékot a kormányzás és az ország ügyeivel.

A Fidesz elnöke - aki hétfőn levélben hívta tárgyalásra Fodor Gábort - a találkozóra vonatkozó kérdésre azt mondta, még csak három napja, hogy Fodort az SZDSZ elnökévé választották, "hagyjunk neki egy kis időt, nyilván válaszol és tető alá hozza a találkozót, amit elsőként talán ő kezdeményezett a nyilvánosság előtt".

Orbán Viktor szintén kérdésre azt mondta, ha a címzett hozzájárul, nincs akadálya annak, hogy nyilvánosságra hozzák a Fodor Gábornak írt levelét.

Fidesz vezetője hétfőn beszélt újságíróknak arról, hogy levélben tárgyalásra hívta az SZDSZ új elnökét. Orbán Viktor azt mondta, az MSZP-t kivéve mindenkinek érdeke - beleértve az SZDSZ-t is -, hogy minél hamarabb döntésképes kormánya legyen az országnak, ez pedig előrehozott választások nélkül nem megy. Hozzátette: előrehozott választások akkor lehetségesek Magyarországon, ha a parlament a jelen lévő képviselők több felének igen szavazatával feloszlatja önmagát.

A legnagyobb ellenzéki párt elnöke azt mondta, hogy ebben a tárgyban írt levelet Fodor Gábornak, az SZDSZ új elnökének, "aki ha úgy gondolja, ismerteti majd a levél tartalmát".
Forrás: MTI