Pandanász videón

Az óriáspandák párzási folyamatának mindeddig soha nem rögzített pillanatait vette filmre a BBC brit televízió forgatócsoportja a kínai Csinling- (Qinling) hegység sűrű bambuszerdejében.

A BBC Vad Kína című természetfilm-sorozatában vasárnap bemutatott felvételen két hím panda látható, amint egy fa tetején trónoló nőstény kegyeiért verseng. Az udvarlás során a tűzbe jött, ziháló hímek egészen szokatlan, a pandák egyébként visszafogott természetétől teljesen elütő, kiabáló hangokat hallatnak.

Az óriáspandák általában magányos nyugalomban élnek, csak a párzási időszakban verődnek össze, és kezdenek el szokatlanul hangosan zajongani. Gavin Maxwell, a sorozat producere szerint a párzásra készülő pandák hangja leginkább talán a Csillagok háborújában szereplő Chewbacca morgásához hasonlítható.

A BBC képsorán látszik, amint a nőstény végül leereszkedik a legrátermettebbnek bizonyult hímhez, akinek sikerült elkergetni riválisát a bozótosba.

A film készítői szerint ez a felvétel nyújtja az eddigi legteljesebb képet a pandanász folyamatáról. A különleges, állatkertekben szinte egyáltalán nem látható pillanatok rögzítését több hónapos kutatómunka és a kínai hatóságokkal való hosszadalmas egyeztetés előzte meg. A Vad Kína az első produkció, amelyet a BBC a kínai állami televízióval együttműködve készített.
Forrás: MTI