"Magyarországnak nincsenek finanszírozási problémái"

Nagyfokú felelőtlenség válságról, adósságcsapdáról, adósságcseréről, valamiféle adósságkonvertálásról beszélni, aki adósságátütemezésről beszél, valójában hiányt akar növelni - mondta Veres János hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.

A pénzügyminiszter felszólalásában Orbán Viktor múlt héten tett nyilatkozatára utalva azt mondta: "Nagyfokú felelőtlenség folyamatosan válságot emlegetni, mesterségesen válsághangulatot kelteni. Szó sincs arról, hogy Magyarországon ezek igazak lennének, a tények éppen az ellenkezőjét igazolják. (...) Nagy felelőtlenség adósságcsapdáról beszélni, ilyen kérdésben a hozzá nem értő politikai nyilatkozatok nagy kárt tudnak okozni" - mondta Veres János kitérve arra is: Magyarországon statisztikai adatok szerint élénkül a gazdaság, javul a külső és belső egyensúly.

"Jelentős változásokat értünk el a nagy államháztartási rendszerek átalakításában az úgynevezett strukturális reformokkal" - hangsúlyozta Veres János.

A miniszter úgy fogalmazott: sikeres volt a végrehajtott kiigazítás, ennek eredményeképpen 5,2 százalékkal csökkent a hiány.

Veres János napirend előtti felszólalásában kitért arra: Magyarországon növekszik az import, gyorsabban nő az export, bővül az ipari termelés, és valamivel kisebb lesz a vártnál az államháztartás hiánya.

Statisztikai adatokat ismertetve a pénzügyi tárca vezetője azt mondta, a tavalyi hiánnyal szemben az év első felében 330 millió eurós többlet alakult ki, az április végéig számított egy év során valamivel több mint 2 milliárd euróval javult az egyenleg.

Veres János hangsúlyozta: a külföldi befektetők részéről nő az ország iránt a bizalom, ezt az is jelzi, hogy a befektetők túljegyezték az eurókötvényt.

Magyarországnak nincsenek finanszírozási problémái - jelentette ki a pénzügyminiszter.
Forrás: MTI