Az ügyészség napja

1991 óta minden évben június 10-én ünnepeljük az ügyészég napját Magyarországon, annak emlékére, hogy 1871-ben ezen a napon hirdették ki az első magyar ügyészségi törvényt.

Magyarországon az egységes, centrálisan felépített, a bíróságtól független és az igazságügy-miniszter főfelügyelete alá helyezett államügyészséget az 1871. június 10-én kihirdetett, 1871. évi XXXIII. törvény hozta létre, amely része volt az igazságszolgáltatás egészének reformját célul kitűző nagyszabású törvényalkotásnak. Ezzel a törvénnyel Magyarország felzárkózott a korabeli nyugat-európai rendszerekhez, és fontos lépést tett a polgári állam korszerű igazságszolgáltatási szervezetének kialakítása felé.

1991-ben, a törvény kihirdetésének 120. évfordulója alkalmából tartott ünnepi megemlékezésen mondott beszédében Györgyi Kálmán legfőbb ügyész hagyományteremtő szándékkal kezdeményezte, hogy június 10-e legyen a Magyar Köztársaság ügyészségének ünnepnapja. 1992 óta - szintén Györgyi Kálmán kezdeményezésére - ezen a napon adják át az ügyészi szervezet legmagasabb szakmai elismerését, a Kozma Sándor-díjat. A díj alapítása tisztelgés az első koronaügyész, Kozma Sándor emléke előtt, akinek elévülhetetlen érdemei voltak az ügyészség működésének kialakításában, s aki negyedszázados munkásságával (1872-1896 között) megbecsülést és rangot szerzett a szervezetnek.

2005. november 23-án az Országgyűlés az ügyészségi törvény módosításában ezt a napot munkaszüneti nappá nyilvánította az ügyészségi szolgálati viszonyban állók számára.
Magyarországon az ezredfordulót követően teljesedett ki az igazságszolgáltatás jelenleg is funkcionáló szervezete: az ítélőtáblák és a fellebbviteli ügyészi szervek székhelyének és illetékességi területének megállapításáról szóló 2002. évi XXII. törvény alapján létrejöttek e szervezeti egységek. Jelenleg a Legfőbb Ügyészség irányítása alá öt fellebbviteli főügyészség, 21 (a fővárosi, 19 megyei és a központi nyomozó) főügyészség tartozik, míg a fővárosban és a megyékben összesen 137 helyi ügyészség működik. A katonai ügyészség az egységes szervezet integráns része. A katonai ügyészi szervezetet a Katonai Főügyészség, a Katonai Fellebbviteli Ügyészség, továbbá az öt területi katonai ügyészség alkotja, amelyek több megyére kiterjedő illetékességi területükön főügyészségi jogkörben járnak el.

2004. május 1-jével Magyarországnak az Európai Unióhoz történt csatlakozásával a magyar ügyészség - nemzeti jellege mellett - egyben uniós ügyészséggé vált. A csatlakozás lehetővé tette Magyarországnak az Eurojustban való részvételét is, ezáltal a magyar ügyészség teljes joggal beilleszkedett az EU bűnüldözési rendszerébe.
Forrás: MTI