A Mazsihisz szerint a társadalom morális válságban van

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) levélben ítélte el a soproni katolikus pap bántalmazását, álláspontja szerint az eset a magyar társadalom morális válságára figyelmeztet.

Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató a levélben kifejezte megdöbbenését, és együttérzését Erdő Péter bíborosnak - mondta Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense hétfőn az MTI-nek.

    "Mélységesen elítéljük ezeket az erőszakos cselekményeket, amelyek rávilágítanak a magyar társadalom morális válságára" - írták a szövetség vezetői. A Mazsihisz elöljárói egyúttal azt is megfogalmazták: szükséges az egyházak együttműködése annak érdekében, hogy "az erkölcsi nevelés megerősítésével, a vallásos emberek összefogásával gátat szabjanak az erkölcsi süllyedésnek, hogy a szeretet és a béke uralkodjon az emberek között".

    A rendőrség közlése szerint három ittas fiatal még május 31-én bántalmazta a katolikus papot Sopronban. Az eset a Biblia éve keretében tartott rendezvényen történt, a szentírás 24 órás felolvasásának idején. Éjfél előtt a soron következő felolvasó pap füstszagra lett figyelmes. A mögé került fiatalok cigarettával meggyújtották a zakójának hátát, a lelkészt leköpték és meg is ütötték.
    Az elkövetőket a rendőrség elfogta, az ügyben közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt indítottak eljárást.
Forrás: MTI