Arany Toll-díj Horvátországban

Két magyar újságíró is átvehette Abbáziában (Opatija) a Horvátországot külföldön hitelesen bemutató sajtóanyagaiért a Horvát Idegenforgalmi Közösség és a Horvát Újságíró Szövetség által közösen odaítélt, idei Arany Toll-díjat - tájékoztatta szombaton az M

Marin Skenderovic elmondta: Féderer Ágnes a Népszabadság és Szűcs László az RTL Klub munkatársa kapott idén kitüntetést. Magyarországról eddig Losonczi Kata, a HÍR TV munkatársa, Pálffy István, a Magyar Televízió Híradójának műsorvezetője, valamint Szabó Viola, a Világjáró Magazin szerkesztője kapta meg a külföldieknek szánt díjat. Idén az Egyesült Államoktól számos európai államon át egészen Japánig több mint 20 országból 35 újságírót neveztek a negyedik alkalommal kiosztott díjra.

A díjazandókról minden esztendőben a Horvát Idegenforgalmi Közösség külképviseleteinek felterjesztése után dönt a két szervezet tagjaiból álló bizottság. A nevezéseket az írott, illetve az elektronikus sajtó kategóriájában nyújtják be.

Marin Skenderovic felidézte, hogy az elismerés jelképe nem véletlenül lett az újságírást is szimbolizáló töltőtoll, amely a 20. század elején Horvátországból indult hódító útjára. Eduard Slavoljub Penkala zágrábi mérnök 102 évvel ezelőtt a budapesti szabadalmi hivatalban jegyeztette be találmányát, a mechanikus ceruzát, amelynek lényege az volt, hogy nem kellett hegyezni.
Társaival 1906-ban hozott létre egy céget, amely az új terméket gyártotta, s később további találmányokkal, például a szintén Penkala által kifejlesztett töltőtollal bővítették a kínálatot. A szlovákiai Liptószentmiklóson született feltaláló alkotta meg azt a speciális, sűrített tintával működő töltőtollat is, amely a későbbi golyóstoll elődjének tekinthető.

Forrás: MTI