Regisztrálják a funkcionális élelmiszereket?

Az alapvető tápanyag-ellátáson felül jótékony élettani hatásokkal is rendelkező, úgynevezett funkcionális élelmiszerek hatósági regisztrációjának kérdéseiről rendeztek szimpóziumot pénteken Debrecenben.

Fésüs László akadémikus, a Debreceni Egyetem (DE) rektora a tanácskozáson utalt arra, hogy az egyetemen már a molekuláris kutatásokban is nagy gondot fordítanak a táplálkozástudományra. Bejelentette: túl van az akkreditáción az egyetemi táplálkozástudományi mesterszak, amelyen rövidesen elindul a képzés.

Megemlítette a rektor a Pharmapolisz kiemelt programot, amely a hagyományos gyógyszerkutatások mellett a funkcionális élelmiszerkutatási programokat is felöleli.

A fogyasztók védelme és a magyar termelők érdeke is, hogy a kiváló hazai élelmiszeripari termékek nemzetközileg is elfogadható védjegyet, regisztrációt kapjanak - mondta a tanácskozáson Kovács Péter professzor, a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság elnöke.

Szilvássy Zoltán professzor, a DE stratégiai rektorhelyettese hozzátette: az Európai Unióban ez ügyben 2010-ben várható szabályozás, ami jelenleg országonként változik.
A professzor alapvetőnek nevezte, hogy amit egy élelmiszerre ráírnak, annak igaznak kell lenni, nem vezetheti félre a fogyasztót.

Jávor András oktatási rektorhelyettes elmondta, hogy a vásárlók 60-70 százaléka időszakosan vásárol ilyen termékeket, míg az átlagos fogyasztás 16-26 százalék között mozog Európában.
Forrás: MTI