Clintonék Obama mögött

Az amerikai demokrata elnökjelöltségért folyó harcot elveszítő Hillary Clinton szenátor szombaton jelenti be hivatalosan visszalépését - közölte a volt first lady kampánystábja.

A New York-i szenátor a washingtoni Nemzeti Építészeti Múzeum impozáns épületében délben zárja le előválasztási kampányát, mond köszönetet támogatóinak és jelenti be, hogy eddigi riválisa, Barack Obama illinois-i szenátor elnökválasztási kampányát támogatja.

Boldog lenne, ha Bill Clinton részt venne a kampányában - jelentette ki Barack Obama, a Demokrata Párt immár egyértelmű elnökjelöltje. Az illinoisi szenátor annak ellenére szeretné az egykori elnököt megnyerni magának, hogy Bill Clinton többet ártott, mint használt a feleségének is az eddigi párharcban.

"Bill Clintont hihetetlenül tehetséges politikusnak tartom, örömmel üdvözölném a kampányom résztvevőjeként" - mondta Barack Obama újságíróknak. Az illinoisi szenátornak, aki éppen a volt elnök felesége elől szerzi meg az augusztusi konvención a Demokrata Párt elnökjelöltségét, meggyőződése, hogy képes lenne együttműködni az egykori elnökkel.

Pedig még a párton belül is sokan vélik úgy, hogy Bill Clinton többet ártott, mint használt a feleségének az eddigi kampány során bizonyos kijelentéseivel. Sokan ízléstelennek tartották például azt, amikor a januári, dél-karolinai előválasztás után Obama győzelmét Jesse Jackson tiszteletes húsz évvel korábbi (később sikertelen) próbálkozásaihoz.

Azt is rossz néven vették tőle, hogy az egyik philadelphiai rádióállomásnak adott interjúban, amikor szemére vetették ezt, azt fejtegette: Obama "a faji kártyát játszotta ki" ellene.

Miután az illinoisi szenátor megszerezte a konvención szükséges többséget, 2118 delegátus támogatását, Hillary Clinton támogatói azt szeretnék elérni, hogy Obama egykori riválisát válassza alelnök-jelöltnek, és vegye be a további kampányba a volt first lady legjobb embereit is.

"Vannak nagyon erős és befolyásos erőink, és ha Obama kész bevetni őket, Clintonék minden tőlük telhetőt megtesznek majd a győzelméért - és reményeink szerint el is érik ezt a célt" - hangsúlyozta Leon Panetta, aki Bill Clinton elnöksége idején a Fehér Ház kabinetfőnöke volt.
Forrás: MTI-inforadio.hu