Vészharangot kongat a Fidesz!

Vészharangot kell kongatnunk! Ahol sérül a demokrácia, ott kialakul az egyszemélyi vezetés, átláthatatlanná válik a közpénzek felhasználása, és eluralkodik a fejetlenség a közigazgatásban. Pont e jelenségek megelőzésére hoztuk létre a demokratikus intézmé

Szerda reggel a XIII. kerület vezetése szóban tájékoztatta a frakcióvezetőket egy több milliárdos beruházásról, amelyről az első döntést szűk egy héten belül meg kellene hozniuk a bizottságoknak, holott még semmilyen írásos anyaggal nem találkoztunk! A beruházás egy újlipótvárosi művelődési ház létrehozása lenne. Ez érinti egy jelenleg is működő általános iskola lebontását, több szociális, és feltételezéseink szerint több művelődési és szociális intézmény összevonását jelentheti.

A projekt költségét 3-5 milliárdra becsüljük. Lehetetlen a projektről felelős döntést hozni úgy, hogy szűk 168 órával a bizottsági ülések előtt még semmilyen írásos anyag nincs a kezünkben, és a lakosság véleményét még nem kérték ki a kérdésről. Felszólítjuk a kerület vezetését, hogy ne kényszerítse rá a pártokat egy elhamarkodott döntés meghozatalára! Kérjük, hogy ennek az igen nagy horderejű kérdésnek a tárgyalását halasszuk el a következő testületi ülésre! Felszólítjuk továbbá Dr. Tóth József polgármester urat, hogy a kerületet demokratikusan vezesse! Az, hogy a választók többségében az MSZP képviselőit juttatták be az önkormányzatba, nem azt jelenti, hogy nem kell tekintettel lennie az ellenzékre. Az, hogy megvan a többsége bármilyen döntés meghozatalához, nem azt jelenti, hogy tévedhetetlen, csalhatatlan, és az 50-es éveket idéző módon vezetheti a kerületet. E kéréseinkkel azért fordulunk a nyilvánossághoz, mert a demokratikus kultúra meghonosítására tett kísérleteink rendre zátonyra futottak a kerületben. A kerületi, közpénzen fenntartott újságban csak az önkormányzat MSZP-s vezetői szerepelhetnek, a közpénzen fenntartott kerületi tévében szintúgy.

Vészharangot kell kongatnunk. Két évtizeddel a rendszerváltás után nem lehet így vezetni egy kerületet!

Spaller Endre
XIII. kerület, Fidesz-KDNP frakcióvezető
Forrás: MTI-OS