Szíves fehérjekutatás

Az egészséges szív kifejlődését támogatja az a fehérje, melyet japán kutatók azonosítottak békákon végzett előzetes tanulmányukban - írja a Nature című tudományos szaklap.

A fehérjét, mely az IGFBP-4 jelölést kapta, ebihalakból különítették el, miután szívük kialakult.
"Miután eltávolítottuk a fehérje molekulát, a szívük egyre kisebb lett, végül eltűnt" - mondta Komuro Issei, a Chiba Egyetem orvosi iskolájának munkatársa. "Remélem, hogy embereknél szívbetegségek utáni regenerálásra használhatjuk majd a molekulát"

A szív az első szerv, mely a humán embrió fejlődésének legkorábbi lépései során kialakul, ezért az ebben a folyamatban fellépő rendellenességek veleszületett szívhibákhoz vezethetnek.

Azt nem sikerült tisztázni, hogy a fehérje közreműködik-e az embrionális őssejtek szívsejtekké alakulásában, de a kísérletek azt bizonyítják, hogy az egészséges szív kifejlődésében elengedhetetlen szerepe van.

A fehérje a májban termelődik, támogatja a szív fejlődését és meglehetősen későn jelenik meg az egyedfejlődés során - mondta Issei. Először kialakul a szív, majd az embrionális fejlődés középső szakaszában szükség lesz erre a molekulára, hogy a fejlődés folytatódjék.
Forrás: MTI