Csapnivaló a fegyelmünk

A május végi határidő lejártát követően még mindig zsákszámra érkeznek a nagy cégbíróságokra a beadványok - írta a szerdai Világgazdaság.

Kenesei Judit, a cégbíróság vezetője a lapnak elmondta, hogy a fővárosban mintegy 120 ezer a mérlegbeadásra kötelezett gazdasági társaságok száma. Ehhez képest évente körülbelül harmincezren adósak maradnak vele. A Pest Megyei Cégbíróságon még rosszabbak a tapasztalatok: a 65 ezer bejegyzett vállalkozásnak alig több mint a fele nyújt be mérleget - hívta fel a figyelmet a lap.

A bírák képtelenek az ellenőrzésre: ha felfedezik a hiányt, törvényességi felügyeleti eljárást indítanak, amely a cég megszűntté nyilvánításával végződhet. Ám bajban lennének a bírák, ha egyszerre több tízezernyi törvényességi felügyeleti eljárást kellene lefolytatniuk, mert erre sem emberük, sem eszközük sincs - olvasható a cikkben, amely arra is kitér, hogy a szakemberek csak a jövő évtől kötelező elektronikus mérlegbeadástól remélik a nagyobb fegyelmet: akkor ugyanis rögtön kiszűrhető lesz a mulasztás.
Forrás: MTI