Kerékpár és felelősség

A T-Mobile - a sokak számára vonzó szabadidős mozgalom és kerékpáros életmód elkötelezett híveként - 2004 óta nyíltan és deklaráltan népszerűsíti, segíti a civil kerékpáros mozgalmat, legyen szó évente megrendezendő városi biciklitúráról, vagy maratoni ve

A Gazdasági és Közlekedés Minisztérium által meghirdetett Kerékpáros Magyarország Program (KMP) aktív támogatójaként, pedig immáron szerepet vállal a hazai kerékpáros kultúra fejlesztésében és a kerékpározáshoz szükséges biztonságos feltételek megteremtésében.

A kerékpár reneszánszát élő, évről évre mind többeket vonzó sport, szabadidős tevékenység, közlekedési mód. Remélhető, hogy a T-Mobile közreműködésének köszönhetően egyre többen ismerik fel előnyeit és erényeit, és az eddigi példák alapján is sokan vesznek majd részt a civil szervezésű versenyeken, maratoni megmérettetéseken és a biztonságos kerékpározást oktató rendezvényeken is. Hiszen "a kerékpár egyszerre életmód és elkötelezettség. Aki kerékpározik, egyszerre saját magáért és a környezetéért is felelősséget érez."

A T-Mobile támogatta kerékpáros rendezvényeken mindig fontos szerepet kap a biztonság is. Az elmúlt években több, a kerékpározás biztonságát erősítő program indult útjára, idén pedig a T-Mobile a GKM Bringa Suli kezdeményezését is támogatja, amelyen a 7-14 éves korú iskolás gyerekek elméleti szinten, majd a gyakorlatban is elsajátíthatták a biztonságos kerékpáros közlekedés alapjait. Az ország öt régiójában, 20 településen összesen 8500 gyerek vett részt azon az oktatási programon, amely Európában bevezetett és bevált módszerekre épül. A program három hónapja alatt, településenként átlagosan 500 gyereket vontak be a képzésbe, egy vezető oktató és öt-hat iskolai tanár segítségével. A Bringa Suliban résztvevő iskolák a kampány végén több millió forintos, többnyire a kerékpározással kapcsolatos díjakban részesültek.

A biztonságos kerékpározás alapjainak elsajátításával remélhetőleg egyre kevesebb kerékpáros baleset történik, a biztonságos kerékpározás programja életeket menthet, hiszen a kerékpárosok a gyalogosok mellett a közlekedés legkiszolgáltatottabb résztvevői.

A T-Mobile jóvoltából ezért is jelenik meg fő üzenetként a biztonságos kerékpározás, a környezetvédelem, az egészséges és sportos életmód a legnépszerűbb hazai kerékpáros maratoni verseny, a májusban, Szilvásváradon elkezdődött TOP Maraton sorozat további állomásain is: júliusban Közép-Európa egyik legnagyobb hegyikerékpáros eseményén, a Duna Maraton, augusztusban pedig a Mátra Maraton versenyen. Mindhárom helyszínen a profi kerékpárosok mellett kezdők is részt vehetnek a T-Mobile természetjárón túrán - természetesen biciklivel.

A margitszigeti Szigeti Sportvarázs T-Mobile kerékpáros tekergő túrája (június 6-8.) igazi nyárköszöntő programnak ígérkezik. A szervezők mindazokat várják, akik 1998. január 1-je előtt születtek, és a meghirdetett próbákból legalább négy vagy annál több próbát teljesítenek. A résztvevők a legkülönfélébb feladatokból választhatnak: kerékpáros tesztlap kitöltése, kerékpáros gyorsulási és lassúsági verseny, környezetvédelmi feladatok, kerékpáros ügyességi verseny és KRESZ vetélkedő szerepel a próbák között. A fődíj sorsolására június 8-án 16.00-kor kerül sor a Margitszigeti Nagyrét színpadán. Nevezési lapok letölthetők a www.sportvarazs.hu oldalról.

Az országúti kerékpáros versenyek sorában a Gemenci Nagydíj előkelő helyen szerepel. A versennyel egyidőben, a T-Mobile Szekszárdi Kerékpáros Napon (július 12-én), idén is meghirdetik az óvodák és iskolák közötti kerékpáros gyermek futamokat, nevezni lehet A T-Mobile Természetjáró Túrára, valamint a szervezők mindenkit szeretettel várnak a T-Mobile Kerékpáros Demonstráción, melynek célja, hogy felhívják a figyelmet az egészséges életmódra és a biztonságos kerékpározásra.. A résztvevők között értékes díjakat sorsolnak ki, a T-Mobile kerékpáros demonstráció valamennyi résztvevője a verseny emlémájával ellátott pólót kap ajándékba. További információ: www.gemencgp.hu oldalon olvasható.
Forrás: MTI