Megvakult az elektrosokk után

Bár előtte szemüvegre sem volt szüksége, a pszichiátrián kapott elektrosokkok után látása fokozatosan romlott, majd végül megvakult az a füzesabonyi nő, aki eredetileg fia egészségéért harcolt.

A nő akkor 15 éves fia az előző rendszerben, 1970-ben kapott egy injekciót, amely után a fiú állapota romlani kezdett. Amikor 1983-ban daganatot diagnosztizáltak nála, az anya élt a gyanúperrel, hogy ezt az injekció okozta, ezért harcolni kezdett fia igazáért: beadványokat írt, eljárásokat kezdeményezett. Ezt a régi rendszer hatóságai, úgy tűnik, nem vették jó néven, így az anyát 1986-ban kényszerrel a pszichiátriára szállították, ahol 20 alkalommal elektrosokkolták.

Az elektrosokkot követően látása egyre romlott, majd végül teljesen megvakult. A nőt az akkori ügyészség "elmebetegségre" hivatkozva gondnokság alá helyeztette.

Bár a nő teljes mértékben önellátó, a gondnokságot azóta sem szüntették meg, annak ellenére, hogy 2008 áprilisában elmeorvosszakértői vélemény mondta ki: a nő mentálisan teljesen egészséges, gondnokságra nincs szüksége.


További információ:
Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány
www.emberijogok.hu

Kiadó: Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért

Forrás: OS