Megélhetést mindenkinek

Mindenkinek biztosítani kell a megélhetést Magyarországon - hangsúlyozta Pataki Éva, a Szociális Szakmai Szövetség elnöke hétfőn Budapesten.

A monoki kezdeményezés tüneti kezelésnek tűnik, nem oldhatja meg a szegénység problémáját az országban - mondta a szövetség elnöke azon a tájékoztatón, amelyet több civil szervezet - köztük a Magyar Szegénységellenes Hálózat, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány, továbbá az MTA Gyerekszegénység Elleni Program programirodájának részvételével tartottak.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei monoki önkormányzat a napokban úgy döntött, hogy a segélyek kifizetését közmunka elvégzéséhez kötik.

Pataki Éva elmondta: Magyarországon elsősorban az északi régióban és a dél-alföldi térségben jelenik meg szegénység, ami párosul a munkanélküliséggel. Fontosnak nevezte, hogy a helyi önkormányzati szervezeteknek legyen elegendő eszközük és anyagi fedezetük az "értelmes közmunka" szervezéséhez.

Kitért arra, hogy felül kéne vizsgálni azt a rendszert, ami szerint a segély és a minimálbér összege gyakorlatilag megegyezik.

Forrás: MTI