Bezártak az osztrákok

Nem lehet átlépni a határátkelőhelyek közötti, úgynevezett zöldhatáron Magyarországról Ausztriába vasárnap éjféltől egy hónapig, aki mégis megpróbálja az bírságra számíthat.

Az Országos Rendőrfőkapitányság (ORFK) vasárnapi tájékoztatása szerint, az Ausztria és Svájc közös szervezésében megrendezett Labdarúgó Európa bajnokság idejére Ausztria visszaállítja a határellenőrzést a magyar-osztrák határszakaszon június 2-án 00.00 órától július 1-jén 24 óráig.
A határátkelőhelyeken magyar állampolgárok az útlevelük vagy személyi igazolványuk (régi vagy új típusú) ellenőrzését követően léphetnek be Ausztria területére.

Hegyeshalom autópálya átkelő esetében a jelenlegi egyeztetések alapján négy sávon lesz ellenőrzés, így a jelenleg megnyitott két sáv mellett még két sávot nyit az osztrák fél. A határátkelőhelyen óránként 30 kilométeres sebességkorlátozást vezetnek be.
Határellenőrzésre csak az Ausztriába történő belépéskor kell számítani, Magyarországra belépéskor szabadon átjárható marad a határ.

A magyar-osztrák határon tavaly december 21-én szűnt meg a határellenőrzés, miután Magyarország teljes jogú tagja lett a schengeni egyezménynek.

Forrás: MTI