Mit eszünk ma?

Egy ország vezetése nagyon komoly munka. A politikai kesze-kuszaságok, a másik oldal támadásai, és az ellentámadások rengeteg energiáját felemészthetik az átlag képviselőnek. A parlamenti munka mellett a rengeteg utazás is viszi az időt, és fárasztja az á

Figyeljünk magunkra!

Ám ő is emberből van, így fontos odafigyelnie arra, hogy a szellemi frissességét folyamatosan megtartsa. A képviselőnek nemcsak fizetése, de hatszámjegyű költségtérítése is van, mert hát költségei még neki is vannak. Egy-két asszisztens jó, ha szaladgál körülöttük. No, nem kávéfőzésre, mert azt ők is tudják. Hetente többszáz oldalnyi anyagot kapnak szellemi elfogyasztásra, és ebben mindig szükségük lehet egy nagyétvágyú beosztottra. A lelkes jogász vagy egyéb szakos segítő, aki esetleg nyelveket is beszél, rendszeresen átrágja magát az infó hegyen, majd a lényeget összefoglalja a képviselőnek. Így ő már okosan, és felkészülten szunyókálhat a padsorok között.



Hogyha az átlag képviselő egy, a fővárostól távoli, átlag településen él, akkor a parlamenti munka idejére szállásköltség-térítés is jár neki. Ez persze attól is függ, hogy mennyit kell neki utaznia, amíg behajthat a Kossuth téri parkolóba. Régen előfordult, hogy az átlagnál élelmesebb honatya vagy honanya a budapesti lakásából átjelentkezett a dédihez, aki Nyíregyháza mögött lakott egy másfél fős településen. Így rögtön megnövelhette a számlájára érkező pénzek nagyságát. Persze a mai átlag képviselő már nem tesz ilyet, hiszen az csúnya dolog lenne, ráadásul az átlag állampolgár is jól át lenne verve a nagy büdös palánkon.

Szóval, amikor már az utazás és az alvás is le van rendezve, szóba kerül a mindennapi parlamenti bezártságot enyhítő étkezés ügye is. A fárasztó szavazások, a pártállam által kikoptatott kemény ülések nagyon elfáraszthatják az átlag képviselőt, így rendszeresen szüksége van arra, hogy felfrissítse magát az épület éttermében. Ami egyébként igazán gyönyörű.

Üzletág

A „Protokoll Rendezvények Üzletága” című országházi egység biztosítja a szellemi vezetőink gyomortartalmának rendben tartását. Ezt egy iskolában egyszerűen suli-büfének hívják.
Az elegáns környezetben rengeteg széplány figyeli a kiéhezett képviselők igényeit. Nemcsak hideg, de meleg ételeket is lehet rendelni, kezdve a bundás kenyértől a komolyabb falatokig. Lehetőség van helyben falatozni, vagy a házon belül bárhol megpihenni.

(Csak egy példa: Gyurcsány Ferenc havi 231 900 Ft-ból kosztolt áprilisban, míg „párja”, Orbán Viktor: 231 900 Ft tiszteletdíjból és 162 330 Ft-os költségtérítésből oldotta meg a benti mindennapokat.)

A figyelmes üzletági alkalmazottak a fogyasztói árakat is igyekeztek a szűkös képviselői keretekhez igazítani. Itt meg kell állni egy pillanatra és főhajtással adózni azok előtt a magyar állampolgárok előtt, akik főállású alkalmazottként folyamatosan dolgoznak a t. házban. Persze nekik is itt kell enniük, mert ha az utcáról rendelnének pizzát, a hosszas bezsilipelés alatt bizonyára minden tönkremenne.

De lássuk a medvét

Egy finom húslevest zöldségekkel már 280 Ft-ért lehet elkortyolni. A rendszeres bejáróknak lehetőségük van menüt is rendelni 820 Ft-os napi egységáron. Ez egy levest és egy második fogást is tartalmaz. Aki szeretne egy jó parajfőzeléket enni, annak 430 Ft-ért ezt is kiadják, és hozzá 60 Ft-ért szakszerűen megfőtt tojást is falatozhat. Az ínyenceknek persze izgalmasabb fogások is feltálalhatók. A Mátrai borzaska 1290 Ft, a Roston borda brokkoli mártással 1250 Ft. Persze a szomjak oltásáról sem feledkeznek el. Üdítők sokasága, kávék, teák, és mindenféle alkohol tartalmú italok állnak a keményen dolgozók rendelkezésére. Igaz, hogy a műanyag poharakat kiiktatták a rendszerből, de akad bőven üveg és porcelán is a kínálatban. Ja, és a csokikat sem szabad kihagyni, amelyek egyéb édes társaikkal, és hűtött szendvicsekkel együtt díszítik az étterem hatalmas, üvegezett pultját.

És, ha még valaki nem elégedett volna meg az eddigiekkel, álljon itt a hétfői (május 26.) kínálat:

Levesek:
Gulyásleves, Húsleves daragaluskával, Őszibarack krémleves

Vadász étterem specialitásai:
Cézár saláta csirkemellel, Rosé kacsamell vajas párolt zöldségekkel

Frissensültek:
Csirkemell sajttal töltve, Tengeri hal Orly módra, Rántott brokkoli

Készételek:
Borsos tokány, Mustáros, bazsalikomos csirkecomb

Köretek:
Tarhonya, Burgonyapüré, Párolt rizs

Tészta/Vegetáriánus:
Milánói spagetti

Főzelék:
Kapros tökfőzelék

Feltétek:
Vagdalt, Főtt tojás

Éttermi meleg tészta:
Vajas-kenyérpuding vanília öntettel

A Kávézóban az Egri borvidék termékei adtak rövid sanzonestet az érdeklődők számára.

További szereplők voltak:
Rántott húsos szendvics, szalámis bagett, bundás kenyér, rántott hal és társai.

A koleszterin és kalória háború között egyébként aznap szavaztak a Legfelsőbb Bíróság elnökéről, az adatvédelmi ombudsmanról, a jövő nemzedékének országgyűlési biztosáról, a különböző tévé kuratóriumi tagjairól is.

Az is fontos volt, bár a rántott húsos szendvics mindenkit levert!!