Összefogás az afrikai szegénység leküzdésére

Johei Szaszakava, a The Nippon Foundation (alapítvány) elnöke többek között az infrastruktúra hiányának tulajdonítja, hogy az afrikai gazdálkodók nem tudtak olyan "zöld forradalmat" végrehajtani, mint amilyen Ázsiában végbement.

Szaszakava, aki az Afrika fejlődésével foglalkozó 4. tokiói konferencián (TICAD) a magán- és közszféra közötti partnerség témáját tárgyaló plenáris ülésén (május 29.) afrikai vezetők előtt szólalt fel, azt mondta, hogy "a gazdálkodók akkor sem értékesíthetik terményeiket, ha fokozzák a termelést, hiszen hiányoznak vagy számukra megközelíthetetlenek a piacok."

Ebből következik, hogy "a megnövekedett termésből sem keletkezik jövedelmük, így életminőségük sem javul".

"Itt az idő, hogy cselekedjünk. Ha összefogunk, véget vethetünk az afrikai szegénységnek" — hangoztatta, hozzátéve, hogy a Nippon Foundation "készen áll a szerepvállalásra".

Szaszakawa úr, aki a WHO jószolgálati nagyköveteként a lepra felszámolásán is fáradozik, elmondta, hogy "a lepra terén már bebizonyosodott, mire képes egy ilyen összefogás. Alig két évtized alatt a betegség 122 országban szűnt meg mint közegészségügyi probléma, már csak kettőben az."

Előadása végén megállapította, hogy a műtrágyák egekbe szökő ára sürgős megoldásra váró probléma, "amely súlyos következményekkel jár Afrika gazdálkodói számára". Szorgalmazta, hogy a kérdést vegyék az idén Japánban megrendezendő G8 csúcstalálkozó napirendjére is.

Az elmúlt 22 évben a Nippon Foundation finanszírozta a Sasakawa-Global 2000 (SG2000) programot, amely 14 afrikai ország kistermelőivel együttműködve az élelmiszernövények termelésének fokozását és diverzifikálását, valamint a falusi népesség életkörülményeinek javítását tűzte ki célul. Az 1986-ban kezdődött programban Jimmy Carter volt amerikai elnök és a Nobel-díjas Dr. Norman Borlaug, az indiai és pakisztáni „zöld forradalom” atyja is részt vett.
A mezőgazdasági felnőttoktatás fejlesztése céljából a Nippon Foundation kilenc afrikai ország 13 egyetemén és főiskoláján finanszírozta a gazdálkodók képzését. A programban eddig csaknem 2300 felnőtt kapott továbbképzést.

A Nippon Foundation eddig több mint 180 millió dollár költött ilyen jellegű programokra.
Forrás: OTS